BORGER – Het college van Borger-Odoorn kan verder met het onderzoeken van een aantal scenario’s voor een nieuwe sporthal in Borger. Toch stribbelden een aantal partijen donderdagavond tijdens de gemeenteraad behoorlijk tegen.
De binnensportlocaties in de gemeente Borger-Odoorn zijn al jarenlang toe aan grootschalig onderhoud. De situaties in De Koel in Borger is het meest zorgwekkend. Het college bracht daarom een aantal scenario’s in kaart.
Haalbaarheidsonderzoek
In het haalbaarheidsonderzoek wat de gemeente heeft laten uitvoeren stond dat het behouden van de huidige sporthal uit 1968 geen optie is. Zo kan de zaal niet opgedeeld worden in kleinere ruimten en voldoet het niet meer aan de normen die NOC-NSF stelt.
Bij het haalbaarheidsonderzoek werden vijf scenario’s in kaart gebracht. Wethouder Niek Wind sprak zijn voorkeur uit om twee van de scenario’s verder te laten onderzoeken. In het eerste voorkeursscenario wordt De Koel gesloopt en wil de gemeente een nieuwe sporthal bouwen op dezelfde plek. De andere voorkeur gaat uit naar nieuwbouw op de huidige plek en een gymzaal naast het nog nieuw te bouwen Esdal College in Daalkampen.
Extra scenario
De VVD wilde daar vorige week graag een extra scenario aan toevoegen. De partij vreest dat het aantal inwoners in Borger en omgeving harder groeit dan verwacht en dat de nieuw te bouwen sporthal al snel te klein blijkt te zijn. ‘Daarom zouden wij graag zien dat er twee volwaardige sporthallen worden gebouwd bij zowel de huidige locatie van De Koel als bij het Esdal College,’ zo zei raadslid Arne Joling.
Samen met Gemeentebelangen, D66 en PvdA diende hij vanavond dan ook een amendement in om dit scenario verder te onderzoeken. Ook willen de partijen het scenario voor een nieuwe sporthal in Borger-West en een gymzaal op de locatie van De Koel mee nemen in het vervolgonderzoek.
Oppositie trapt op de rem
De oppositie trapte echter behoorlijk op de rem. ‘Het is een forse investering die je volgens ons moet meenemen naar de nieuwe raad. Dat vind ik wel zo netjes, want je kunt het geld maar één keer uitgeven,’ zo vertelde Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn. Ankie Huijing van het CDA viel haar bij. ‘Is dat wel verstandig zo vlak voor de verkiezingen?’ Iets wat ook GroenLinks en de ChristenUnie zich afvroegen.
Wethouder Niek Wind was verrast over die geluiden uit de raad. ‘De raad heeft ons gevraagd deze kwestie met spoed op te pakken. Dat hebben we gedaan middels het haalbaarheidsonderzoek. Als we het nu gaan uitstellen gaat het niet lukken om het voorstel mee te nemen tijdens de behandeling van de begroting voor 2023 in november.’
‘We zetten wel een koers uit’
Na een week lang goed nadenken trok het CDA haar voorbehoud enigszins in en ging mee met het collegevoorstel. ‘We maken nu nog geen échte beslissing. Dat is wel aan de nieuwe raad,’ zo liet Huijing weten. Leefbaar hield de rem er wel op. ‘Het gaat om een miljoeneninvestering. Moeten wij dit in de laatste 6 weken dat wij als raad zitten wel beslissen? Zoiets doen wij graag weloverwogen.’ Pieter de Groot van GroenLinks vulde aan: ‘We maken vanavond dan wel geen financiële keuze, maar met het verder onderzoeken van de scenario’s zetten we wel een koers uit richting die financiële keuze.’
Verbazing
Het geheel werd met verbazing aangehoord door zowel Gemeentebelangen als ook D66. ‘Als raad hebben we het college een paar maanden geleden de opdracht gegeven om nog deze raadsperiode met een uitwerking te komen. Ik vind het jammer dat een aantal partijen hierop terugkomen,’ zo laat Daan Hooiveld van Gemeentebelangen weten. Martin Hoogerkamp van D66 haalde daarbij aan dat door het nu uit te stellen de beslissing over eventuele renovaties van de andere binnensportlocaties in de gemeente ook vertraging oplopen doordat de prioritering eerst bij De Koel ligt.
Uiteindelijk stemden Leefbaar Borger-Odoorn, Groen Links en de ChristenUnie tegen het collegevoorstel. Ook het amendement kwam er doorheen al hield het CDA daar samen met de andere drie partijen de boot af. Het college kan dus verder met het onderzoeken van de scenario’s iets wat vooral wethouder Wind tot tevredenheid zal stemmen.