Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn wil 14 statushouders plaatsen in Valthermond

  • door:
  • op:
Het pand waar Borger-Odoorn de statushouders wil plaatsen in de Vrijheidslaan in Valthermond. Foto: Google Streetview

VALTHERMOND – De gemeente Borger-Odoorn is van plan 14 statushouders in de Vrijheidslaan in Valthermond te plaatsen. De gemeente geeft daarmee gehoor aan de oproep van het COA om sneller statushouders op te nemen.

Die oproep deed het COA eind vorig jaar nadat de opvang in Ter Apel overstroomde met nieuwe vluchtelingen. Maandagavond spreken burgemeester Jan Seton en wethouder Nynke Houding met omwonenden in ‘t Brughuus. ‘We willen hun gevoelens hierover aanhoren. Pas daarna gaan we een vervolgstap zetten,’ aldus Houwing.

Wat zijn statushouders?

Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Het zou gaan om een tijdelijke oplossing. Het pand staat al een tijd leeg. Bouwbedrijf Brands is bezig met een plan voor het pand, maar stelt het tot het einde van het jaar beschikbaar. ‘Hierdoor kunnen wij er nu gebruik van maken.’ In het komende jaar gaat de gemeente samen met Lefier en Woonservice op zoek naar een sociale huurwoning voor deze 14 statushouders. ‘Ze zullen dan verspreid worden over de hele gemeente,’ legt Houwing uit.

De wethouder ziet wel dat het schuurt. Mede door de lange wachtlijst die Borger-Odoorn heeft in de sociale huursector. ‘Er is wel een spanningsveld, maar statushouders hebben evenveel recht op een woning als andere mensen. Het systeem zit verstopt door het woningtekort. Daarom deze tijdelijke en creatieve oplossing.’

In Valthermond zullen geen statushouders worden geplaatst met minderjarige kinderen. ‘Het gaat om echtparen en alleenstaanden. Wel zou het kunnen zijn dat die echtparen meerderjarige kinderen hebben.’ De woningen zullen eerst geschikt gemaakt moeten worden. Medio mei zullen de statushouders er moeten wonen.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal