Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn haalt woningbouw van het slot: ‘Zorg er wel voor dat mammoettanker op koers blijft’

  • door:
  • op:
Wethouder Nynke Houwing | Foto: Gemeente Borger-Odoorn

EXLOO – In elk verkiezingsprogramma van de partijen van Borger-Odoorn is wonen een speerpunt. Met het vaststellen van de woonvisie woensdagavond geeft de gemeenteraad een eerste aanzet tot dat speerpunt, maar wethouder Nynke Houwing gaf ook een waarschuwing mee.

Die waarschuwing kwam voort uit een viertal moties van Gemeentebelangen. De motie over het haast maken met nieuwbouw/verduurzaming bij woningcorporaties redde het niet. Het merendeel van de raad gaf aan er vertrouwen in te hebben dat Houwing de corporaties op de huid blijft zitten en vonden de motie daarom onnodig.

Gemeentebelangen wilde ook graag onderzoek laten doen naar herbestemming van leegstaande bedrijfspanden. Daarnaast wil het onderzoek laten doen naar welke locaties in de gemeente geschikt zijn voor tiny houses en de partij wil kijken of het mogelijk is om te komen tot soepelere regels omtrent permanente bewoning op vakantieparken. Met steun van GroenLinks kwamen de moties er door, maar het leidde wel tot veel discussie.

Mission impossible

Waar de andere raadsfracties hun kanttekeningen hadden kwam Houwing met een vurig pleidooi. ‘Blijf alsjeblieft voorlopig weg bij de uitvoering want met deze moties bezorgt u mijn opvolger een mission impossible.’ Volgens Houwing is het ook voor het ambtelijk apparaat een ondankbare taak. ‘We hebben de mammoettanker nu net op koers, zorg ervoor dat dit zo blijft. Met al deze moties vliegen we de uit de bocht en raken we de regie weer kwijt.’

Over het onderzoek naar geschikte locaties voor tiny houses liet de wethouder weten hier al mee bezig te zijn en nog voor het zomerreces met een plan te komen. ‘Ik wil u dan ook adviseren leg de motie in de la en stuur eventueel bij als het plan er ligt.’ Gemeentebelangen en GroenLinks lieten de motie na kort beraad toch op tafel liggen.

Leegstaande panden herbestemmen

Gemeentebelangen wil met de herbestemming van leegstaande panden zien of deze omgebouwd kunnen worden zodat bewoning mogelijk is voor jongeren. ‘Het kan een oplossing zijn voor de grote vraag die er ligt,’ zo zei fractievoorzitter Harm Greven.  Met de toevoeging van senioren ging Groen Links ook mee. Ook Leefbaar Borger-Odoorn stapte in. De wethouder wilde dit ook doen, maar wel met een kanttekening. ‘Als het voor nu beperkt blijft tot de inbreidingslocaties in de dorpskernen.’  De partijen stemden daar mee in. ‘Het is dan een eerste aanzet vanuit daar kunnen we verder kijken.’

Eindsprint

Voor de permanente bewoning van vakantieparken wezen CDA en VVD er op dat er al een onderzoek loopt naar vitaliteit van vakantieparken en dat het beter is om dit onderzoek af te wachten. De wethouder wees de partijen ook op dat onderzoek. Erik Huizing van de VVD gaf daarbij aan dat het wel lijkt op een wedstrijd wie de meeste moties indient deze raadsperiode. ‘Er is in ieder geval een aardige eindsprint aan de gang.’ Henk Zwiep van de PvdA gaf aan dat het niet voor niets een vakantiepark is.

Toch was volgens Gemeentebelangen de insteek anders. ‘Het gaat er om waar permanente bewoning mogelijk zou kunnen zijn.’ Daarmee gaat het onderzoek verder waar het onderzoek naar vitale parken stopt. ‘De onderzoeken kunnen ook naast elkaar lopen,’ zo zei Greven. Pieter de Groot van GroenLinks voegde daar aan toe dat wat hem betreft er alleen gekeken wordt naar permanente bewoning bij parken die niet vitaal zijn. Ondanks de grote tegenstand van de andere partijen kregen de twee partijen de motie er gezamenlijk doorheen.

Digitaal Bouwloket

Eén voorstel dat werd ingebracht door de ChristenUnie kon wel rekenen op de volledige steun van de raad. Borger-Odoorn krijgt een digitaal bouwloket waar inwoners een bouwverzoek kunnen indienen, maar ook interessante bouwplekken aan kunnen dragen inclusief een kaart met alle locaties. Houwing: ‘Er gaat nu ook al veel digitaal, maar met dit voorstel kunnen we dat samen laten smelten. Daar moeten we gezamenlijk invulling aan gaan geven.’

Aan de slag

Uiteindelijk zag Houwing daarmee een grote klus voor haar ambtenaren op haar afkomen, maar was ze blij dat de woonvisie er doorheen is. Borger-Odoorn kan zodoende een start gaan maken met het maken van de plannen om 500 woningen bij te gaan bouwen.  ‘Het gaat om veel meer dan jongeren en ouderen een fijne plek bieden, want het gaat ook om leefbaarheid, het in stand houden van voorzieningen en ook werkgelegenheid,’ zo sloot Houwing af.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal