Direct naar de inhoud.

Veendam gaat weer los tijdens ‘Vrienden van het Sportplein’ festival

  • door:
  • op:
© Hielke Bosch/RTV1

VEENDAM – Na twee keer uitgesteld te moeten worden kon zaterdag het Veendammer festival ‘Vrienden van het Sportplein’ weer doorgaan. Toen de organisatoren in maart 2020, een week na de eerste zware persconferentie, het feest af moesten blazen, konden ze nog onmogelijk vermoeden hoe lang ze moesten wachten. Maar dit weekend konden ze de sporthal in Veendam weer op haar grondvesten doen schudden. Tot groot genoegen van publiek en artiesten. 

‘Dit geeft zo’n kick’, vertelt DJ Peter Mans terwijl hij langs het uitzinnige publiek naar zijn kleedkamer loopt. Hij opent de deur en gaat op het bankje van de sportkleedkamer bij het zwembad zitten. De geur van bier wordt onmiddellijk ingeruild voor de geur van chloor. ‘Ik kan niet wachten tot ik weer op het podium mag staan straks’, zegt hij enthousiast. ‘Ik kom zelf uit Veendam, dus weet hoe erg dit festival leeft. Iedereen staat, bijna letterlijk, te springen.’

Drie keer is scheepsrecht

Ook achter de schermen staat iedereen te popelen. Techniek, horeca, beveiliging en en alle vrijwilligers rennen de benen uit hun lijf. Ook mede-organisator Rob van Loenen is de hele nacht in touw om alles in goede banen te leiden. Voor hem is het ‘drie keer is scheepsrecht’ na de vorige afgelastingen.

Volle agenda

Peter Mans heeft als DJ de taak om deze avond het publiek tussen alle bands door te vermaken. ‘En dat is nog moeilijker dan je denkt’, vervolgt hij. ‘Ik heb geen special effects, grote spots of andere spectaculaire effecten. Het is enkel de muziek en de energie waarmee ik het publiek moet vermaken.’ En dat lukt hem goed want eenmaal op het podium weet hij de tent op zijn kop te zetten. Een beeld dat hij de komende tijd nog vaak gaat zien want met de zomer in aankomst loopt zijn agenda al goed vol. 

Handjes tekort

Maar Mans ziet nog wel één probleem voor de branche: ‘Ik sprak net met de mensen van de techniek en die komen handen te kort. In de coronaperiode zijn veel technici noodgedwongen ander werk gaan zoeken. Maar ik denk dat dat probleem wel opgelost gaat worden. Ik weet zeker dat het gewoon een topzomer gaat worden.’

‘Smaakt naar meer’

Organisator Rob van Loenen spreekt achteraf met een goed gevoel over het festival. ‘Op enkele aandachtspunten na hebben we een fantastisch muziekfestival neer weten te zetten met z’n allen’, aldus van Loenen. ‘Normaal gesproken is de organisatie ruim driekwart jaar bezig met de voorbereidingen. Toen men eindelijk groen licht kreeg had de organisatie slechts 5 weken om alles in gang te zetten. Of het een vervolg krijgt? De positieve energie, alle leuke reacties van de mensen en het verloop van het evenement smaakt naar meer’.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal