Direct naar de inhoud.

Knoalster drugsverdachten eind juni voor rechter

  • door:
  • op:
Roelf B.  tijdens een uitzending van ‘1 op Vrijdag’

BOEDAPEST – Het proces tegen Roelf B. en Gert-Jan N. begint op maandag 29 juni. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Boedapest. De twee mannen uit Stadskanaal worden verdacht van grootschalige drugssmokkel en – -handel. B. en N. kregen eerder een strafvoorstel van het OM: B. kan akkoord gaan met acht jaar, N. met tien. Het strafvoorstel voor N. is zwaarder, omdat N. als het brein achter het misdrijf wordt gezien.

Tijdens de komende zitting moeten de verdachten officieel laten weten of ze het voorstel van het OM accepteren. Als ze akkoord gaan, wordt het proces dezelfde dag afgehandeld. Doen ze dat niet, dan komt er een normale rechtszaak, die meerdere zittingen zal beslaan.

B. en N. werden vorig jaar op het Sziget Festival in de Hongaarse hoofdstad betrapt toen ze drugs verkochten aan andere bezoekers. Ze bleken in totaal twintig kilo bij zich te hebben, vooral xtc-pillen en marihuanasigaretten. Sindsdien zitten de twee in voorarrest.

Media-aandacht

De zaak krijgt veel media-aandacht, omdat B. bekend stond als een getalenteerd atleet. Hongarije heeft één van de strengste anti-drugswetten van Europa. In theorie kunnen B. en N. een levenslange gevangenisstraf krijgen, al is dat in dit geval onwaarschijnlijk. Als ze het strafvoorstel van het OM afwijzen, heeft dat geen nadelige gevolgen voor de twee verdachten, benadrukt woordvoerder Ferenc Rab: ‘Het is voor alle partijen een mogelijkheid om het proces te verkorten. Maar als ze het niet accepteren, berokkent hen dat geen schade.’

 

 

 

 

Bron: RTV Noord



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal