Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Radio met DAB+ opnieuw uitgevonden

Ook FunX via DAB+

Ook FunX via DAB+

RADIO – FM eruit, DAB+ erin. Als het aan de publieke en commerciële radiozenders in Nederland ligt, is dat de toekomst voor radioluisterend Nederland. Digitale radio wordt onder de naam DAB+ momenteel over het land uitgerold. De voordelen voor de consument? Betere geluidskwaliteit, meer zenders en nooit meer die vervelende frequenties opzoeken.

 

 
Warm lopen voor DAB+
Dagelijks luisteren we gemiddeld 181 minuten naar de radio. “We zien dat ongeveer de helft van Nederland al van DAB+ heeft gehoord, maar dat pas 2 procent er naar luistert”, vertelt Liedewij Hentenaar, directeur van het Radio Advies Bureau (RAB). Eind februari 2014 gaat een mega-campagne van start om de consumenten warm te maken voor DAB+. “Maar daarbij moeten we ook de fabrikanten meekrijgen, zoals bijvoorbeeld in autoradio’s of mobieltjes.” Wie nu al de gelukkige bezitter is van een digitale radio, kan zo’n dertig zenders ontvangen en dat loopt volgend jaar op richting de vijftig.

Engeland
In Engeland zijn ze al verder. Wie in Londen is, kan maar liefst kiezen uit ruim tachtig stations. Daar wordt nu bekeken op welke termijn de FM-radio gaat verdwijnen. Noorwegen gaat vanaf 2017 helemaal digitaal. In Nederland duurt dat nog wel even. Hentenaar: “Dan moet er toch wel in een heel groot deel van de huishoudens een DAB+radio staan. Radio blijft innoveren, dus ik verwacht in de toekomst nog wel meer.”

DAB is meer keuze
Iemand die dagelijks merkt dat DAB+ groeit, is de radioconsulent Sander Tinnemans. Via zijn website radiowinkel.com ziet hij de interesse voor digitale radiotoestellen groeien. “De laatste maanden merk ik dat mensen meer radio’s met DAB+ kopen. Het lijkt er op dat dit komt omdat ook de commerciële omroepen sinds september digitaal uitzenden.” Volgens hem moeten omroepen de boodschap goed gaan overbrengen aan de luisteraars. “Het heeft echt veel voordelen. Ten eerste is er veel meer aanbod. Op de FM heb je ruimte voor tien tot twaalf landelijke radiozenders; digitaal kan dat oplopen tot ruim zeventig. Er is voor meer mensen keus. Denk aan Efteling Radio of Arrow Classic Rock, zenders die nu niet in heel Nederland te ontvangen zijn.” Een ander voordeel is volgens Tinnemans het bedieningsgemak. “Je zet je radio aan en kiest de zender. Frequenties onthouden hoeft niet meer. Daarnaast is het ruisvrij en is de geluidskwaliteit van cd-niveau.”  En er gaat nog meer veranderen, denkt Tinnemans. “Dj’s kunnen straks beelden meesturen die je in je scherm ziet van je DAB (auto)radio. Zelfs linken met internet is mogelijk.

Sinds afgelopen september kun je al DAB+ radiozenders ontvangen. Ook in Stadskanaal en omgeving lukt dat via de zendmasten Hoogersmilde, Emmen of Hoogezand. Radio wordt superleuk.”

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.