Direct naar de inhoud.

VVD Stadskanaal op bezoek bij NOVO

  • door:
  • op:
Egbert Nijenbanning
Egbert Nijenbanning

STADSKANAAL – Op uitnodiging van Marieke Drent en Agnes van der Wel van NOVO is een delegatie van de VVD Stadskanaal geleid door lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen, Egbert Nijenbanning, op 3 februari op bezoek geweest bij NOVO in Stadskanaal, om in gesprek te gaan over de grote veranderingen die hen te wachten staan. Want in 2015 zal er veel veranderen betreffende de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Wat grote gevolgen zal hebben voor een organisatie als NOVO die ondersteuning, begeleiding, en behandeling biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.

In het kader van de decentralisatie van de AWBZ/Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zullen gemeentes verantwoordelijk worden voor het AWBZ-/Wmo-budget, en bepaalde zorgonderdelen van de AWBZ worden overgeheveld naar de Wmo. Daarnaast wordt binnen het budget de persoonlijke verzorging met 15% gekort en begeleiding met 25%.

Deze korting op begeleiding levert voor NOVO veel uitdagingen op. Ook mede omdat de dagbesteding in zijn geheel naar de Wmo gaat. Wat betekent dat men met minder geld aan de slag moet. Dit is een punt van aandacht voor VVD Stadskanaal, omdat zij het belangrijk vindt dat iedereen zijn of haar dag zinvol kan besteden en zo sociaal actief kan blijven. De VVD’ers zijn dan ook enthousiast over de wijze waarop NOVO op lokaal niveau de samenwerking zoekt met andere zorginstellingen en werkvoorzieningschappen. Want dit is precies het effect wat beoogd is met de decentralisatie.

Bovendien heeft NOVO al mooie initiatieven ontwikkeld op het gebied van groen en grijs, zoals tegen een kleine vergoeding sneeuwruimen in de Parkwijk. Maar ook zoeken ze samenwerking met instellingen en ondernemers in de Parkwijk. Hierin kan de gemeente een regierol vervullen om NOVO met verschillende partijen in contact te brengen en projecten te faciliteren.

Na afloop van het werkbezoek was het voor de vertegenwoordiging van de VVD duidelijk dat NOVO in Stadskanaal zeer voortvarend bezig is om de gevolgen van de veranderingen op te vangen. Maar dat voor goede resultaten wel samenwerking met het bedrijfsleven, de publieke instellingen en de gemeente nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-