Direct naar de inhoud.

Herfst eindigt bijzonder koud met matige vorst

  • door:
  • op:

nachtvorstWEERONLINE – Maandag, dinsdag en woensdag is het bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Vooral tijdens de nacht van maandag op dinsdag is het koud met op grote schaal matige vorst. Als het in De Bilt afkoelt naar -5,1 graden of lager noteren we de eerste officiële matige vorst van dit najaar.

Op 12 november had weerstation Twenthe al de primeur om als eerste plek in het land matige vorst te noteren. Matige vorst in De Bilt tijdens de meteorologische herfst is deze eeuw nog maar drie keer eerder voorgekomen. De laatste keer was 28 november 2010 met -5,2 graden en de andere keren waren 23 en 24 oktober 2003. De laatst genoemde was het koudst met -5,9 graden. Mocht het nu -6 worden in De Bilt, dan is het de koudste herfstnacht sinds 1998! Toen daalde het kwik op 23 november naar -8,5.

-8 boven zandgronden
Boven de zandgronden van Noord-Brabant en in Twente worden tijdens de nacht naar dinsdag lokaal minima van -8 graden verwacht. In 2003 was het voor het laatst ergens in het land zo koud in de herfst. Op 24 oktober werd op voormalig vliegbasis Twenthe -8,5 graden gemeten.

Zonnige en koude dagen door hogedrukgebied
Een hogedrukgebied ligt komende dagen boven ons land en zorgt voor rustig en helder weer. Overdag schijnt de zon, maar in de heldere nachten kan het snel afkoelen. Vanavond klaart het vanuit het noorden breed op en koelt het snel af. Morgenochtend moeten de autoruiten worden gekrabd bij temperaturen van -3 graden in het midden van het land en lokaal -5 in het oosten van Groningen en Drenthe en in Twente en de Achterhoek. Alleen aan de Zeeuwse wateren en op de Wadden blijft de temperatuur iets boven nul.

Maandag is het heerlijk zonnig met 3 graden langs de oostgrens en 6 graden langs de westkust. Dinsdag belooft opnieuw een vrij zonnige herfstdag te worden. In de ochtend vriest het licht. In de middag stijgt de temperatuur naar 2 tot 4 graden, maar voor het gevoel ligt de temperatuur rond -1.

De meteorologische herfst sluit waterkoud af. Woensdag beginnen we in het binnenland met 2 tot 5 graden vorst. In de kustprovincies ligt het kwik rond het vriespunt. In het zuiden schijnt in de ochtend flink de zon. In het noorden is het bewolkt met vooral in Groningen kans op een beetje motregen. In de middag verschijnen ook in het zuiden wolkenvelden en de temperatuur stijgt naar 4 graden in het zuidoosten en 7 aan de kust.

Start meteorologische winter herfstachtig
Vanaf donderdag wordt met een (noord)westelijke wind zachtere lucht aangevoerd. De vorst verdwijnt en de middagtemperatuur komt uit op 7 tot 9 graden en dat is zacht voor begin december. Donderdag verloopt waarschijnlijk geheel bewolkt met af en toe een beetje regen. De dagen daarna kan soms de zon doorbreken en in het weekend gaat de temperatuur weer een paar graden omlaag.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal