Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

STAR biedt Blokkendoos-rijtuig te koop aan

Rijtuig De Blokkendoos (F: STAR)

STADSKANAAL – Soms verandert het collectiebeleid van een museum. Daarom heeft Museumspoorlijn STAR Blokkendoosrijtuig C147 (Beijnes, 1927) te koop staan. Er wordt dus een nieuwe eigenaar voor dit bijna 100 jaar oude stukje spoorweggeschiedenis gezocht.

De spoorlijn heeft in de loop der jaren veel spoorwegmaterieel verzameld. Soms verandert het collectiebeleid ook, doordat de organisatie groeit of omdat concrete plannen toch veranderen. Zo heeft de STAR op een gegeven moment ook een zogenaamd Blokkendoosrijtuig in zijn bezit gekregen, genummerd C147. Dit rijtuig is in 1925 gebouwd door Beijnes in Haarlem en heeft bij de Nederlandse Spoorwegen dienst gedaan onder het nummer mC 9014.

Het rijtuig maakte onderdeel uit van de elektrische treinen die onder andere tussen Amsterdam en Rotterdam reden. Later werd het verbouwd tot gewoon rijtuig, waarna het later het tentoonstellingsrijtuig werd. Bij de STAR heeft het de nodige jaren als souvenirrijtuig dienst gedaan. Sinds 2013 is het rijtuig overcompleet, doordat de souvenirverkoop naar het nieuwe museum verhuisde. Daarom is besloten het rijtuig nu te koop aan te bieden, zodat een nieuwe eigenaar dit bijna 100 jaar oude stukje spoorweggeschiedenis kan behouden voor de toekomst.

Over het rijtuig
Uitwendig is de Blokkendoos in de bekende NS-groene kleurstelling geschilderd. Van binnen is het rijtuig fraai betimmerd met blank hout, een houten vloer en een zwart plafond. Het is voorzien van een balie en een kleine opslagruimte achterin het rijtuig en is voorbereid voor verwarming/airconditioning. Daarmee is het rijtuig zeer geschikt om voor allerlei doeleinden in te richten/te gebruiken.

De Blokkendoos is uitwendig en technisch nagenoeg compleet en weegt ongeveer 41 ton, bij een lengte van 20 meter en een hoogte van circa 3,80 m. Het casco is in vrij goede staat, met hier en daar een plekje dat aandacht kan gebruiken. Het rijtuig kan op een dieplader gereden worden (straatspoor) en hoeft dus niet opgehesen te worden. Het is af te halen in Stadskanaal tegen een acceptabel bod.

Interesse?
Wilt u meer informatie, wilt u een afspraak maken voor bezichtiging of wilt u een bod uitbrengen op dit rijtuig? Neem dan contact op met de STAR via info@stadskanaalrail.nl. U kunt tot 28 februari reageren.

Foto’s
Meer foto’s vindt u op http://www.stadskanaalrail.nl/blokkendoos/

(Bron: StadskanaalRail)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.