Direct naar de inhoud.

Aftrap “Pekelder Proatcafé ” in Nieuwe Pekela

  • door:
  • op:
Foto) Herman Alink voor RTV1

NIEUWE PEKELA – Dinsdagavond 24 oktober werd in het Albatrosgebouw te Nieuwe Pekela de aftrap gegeven aan het eerste “Pekelder Proatcafé”. De organisatie was in handen van de Culturele Commissie Pekela en Stichting Siep&Co.

De avond werd geopend door Jaap van de Laan, voorzitter Culturele Commissie Pekela. Hij heette de ongeveer tachtig belangstellenden hartelijk welkom, waarna het stokje werd overgenomen door Trijnko Pelgrim (voorzitter van Siep&Co).

De aanleiding van het Proatcafé  waren gesprekken tussen beide instellingen over samenwerken en versterken op cultureel gebied in Pekela. De doelstelling van dit open podium is de historische en hedendaagse culturele activiteiten en het culturele leven in Pekela voor het voetlicht te brengen. De opzet is om de 5 à 6 weken bijeenkomsten te gaan beleggen steeds op verschillende plekken in de gemeente Pekela. Allemaal uitgevoerd op basis van een low-budget. Ook hoopt men dat andere instellingen gaan aansluiten.Als dit initiatief aanslaat dan zal deze samenwerking geformaliseerd worden. Ze hopen dat dit Proatcafé ook spontane reacties uitlokt in de vorm van discussie, dan wel het maken van muziek of het vertellen van verhalen. Alle ruimte zal daarvoor worden geboden.

Foto) Herman Alink voor RTV1

Hoe willen ze dat doen
Inwoners van Pekela worden actief deelgenoot gemaakt van het rijke verleden middels lezingen, poëzie, verhalen en voordrachten, ondersteunt door foto’s en films. De activiteiten van dit Proatcafé zullen plaatsvinden in de maanden van september t/m april.

Wethouder Jaap van Mannekes was aanwezig en sprak de volgende woorden. “Het leuke is, zet mensen bij mekaar er ontstaat een verhaal. Het leven bestaat uit verhalen. Wat hier vanavond gebeurd is een prachtig initiatief, waar Pekelders aan mekaar hun verhaal kunnen vertellen. Mijn verhaal is, zoek mekaar op, zoek de verbinding, samen doe je het sneller, ik ben benieuwd naar uw verhaal”

Daarna vertelde Hendrik Hachmer (Directeur Veenkoloniaal Museum Veendam) over de rijke scheepvaartgeschiedenis van Pekela en liet daarbij een aantal foto’s zien, ook vertelden Pekelders Bram Wiekens en Trijnko Pelgrim Grunneger verhoalen.

Muzikaal intermezzo werd verzorgd door zanger Willem Schutte begeleid door Rob Brunekreeft op de piano.
De organisatie was zeer tevreden over de animo en kijkt reikhalzend uit naar een volgend Pekelder Proatcafé.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal