Direct naar de inhoud.

Feestelijke opening multifunctionele ijsbaan Nieuw Buinen

  • door:
  • op:

NIEUW-BUINEN – (video) Vrijdag 3 november klokslag 15.00 uur. Het is een beetje een druilmiddag wanneer gedeputeerde Stelpstra het startschot geeft voor de aanleg van de ijs-/skeelerbaan en het te bouwen historisch-park op het terrein van het voormalige sportcomplex aan het Noorderdiep in Nieuw-Buinen.

De regen mag dan fijntjes uit de lucht vallen, de plaatselijke bevolking liet zich er niet door weerhouden een kijkje te nemen. De inwoners van het dorp zijn het dan ook die het zelf allemaal mogelijk hebben gemaakt. IJsclub, verenigingen, scholen, kerk en Dorpsbelangen staken de koppen bij elkaar en bedachten de plannen voor dit gezamenlijke burgerinitiatief. Het initiatief om van het braakliggende terrein van het voormalige voetbalveld een nieuwe bestemming te maken.

Bijval

Het idee kon rekenen op bijval. Zowel gemeente Borger-Odoorn als de provincie Drenthe en de Rabobank stellen een subsidiebedrag beschikbaar om de plannen te kunnen realiseren. Daarnaast kan het dorp rekenen op de bijdragen van diverse sponsors. Volgens de meest optimistische planning kan de ijsbaan hierdoor zelfs komende winter al in functie zijn.

De schoolkinderen van de drie basisscholen in Nieuw-Buinen hebben de baan vrijdagmiddag ‘symbolisch’ in gebruik genomen. Dit gebeurde toen gedeputeerde Tjisse Stelpstra het startschot voor de werkzaamheden gaf. De kinderen liepen het ijsbaan rondje van 333 meter. Op hun hoofd een oranje muts met de tekst: ‘t gait deur. Burgemeester Jan Seton, voorzitter Jur Stavast van de Stichting BSP, Gert Jan Zuur van de Rabobank en wethouder Freek Buijtelaar kijken enthousiast toe hoe de jeugd het rondje loopt. Dit zijn de partijen die naast de Provincie financiële bijdragen hebben toegezegd.

Beleefpark en skeelerbaan/ijsbaan

De multifunctionele baan van 333 meter moet uiteindelijk geasfalteerd worden en kan het gehele jaar worden gebruikt. ’s Winters met een laagje water van 7 centimeter en een paar dagen vorst als ijsbaan, zomers als skeelerbaan. Het middendeel dient in de zomerperiode als extra parkeergelegenheid. Het omringende terrein wordt ingericht als beleefpark met als thema de ‘historische glasindustrie’, een verwijzing naar de twee glasfabrieken die ooit op deze plek waren gevestigd.

 

RTV1 heeft een sfeerverslag gemaakt

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal