Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Groot onderhoud voor snikke `Dieverdoatsie`

De Snikke (F: J. Westerhof, archief RTV1)

STADSKANAAL – De alom bekende, bijna dertig jaar oude, Snikke `De Dieverdoatsie`, krijgt groot onderhoud. In die dertig jaren is het schip intensief gebruikt en dat heeft zijn sporen achtergelaten: niet alleen door het gebruik van het schip maar ook onder invloed van weer en wind.

Dringend
De eigenaresse van Stichting Snikkevaart heeft enkele jaren geleden uit eigen middelen een grondige onderhoudsbeurt van het onderwaterschip kunnen betalen. Maar daarna was de pot leeg.

De vrijwilligers van de stichting Jatrie en de stichting Snikkevaart inspecteerden afgelopen winter de Dieverdoatsie en kwamen tot de conclusie dat het schip dringend toe is aan een groot onderhoudsbeurt. Gerard Bruining: “Als we niet snel ingrijpen dan is de Dieverdoatsie in de nabije toekomst niet meer in te zetten voor lokale en regionale toeristische activiteiten. Anders gesteld: dan is het einde oefening met het schip”.

Fondsen
Er volgde overleg met de vrijwilligers van de Jatrie. Deze groep gaf aan bereid te zijn om ook de Dieverdoatsie aan te pakken. De afgelopen jaren hadden ze de nodige ervaring opgedaan met de Jatrie. Na samenspraak met het bestuur van de stichting Snikkevaart, ging de voorzitter van de stichting Jatrie Jaap Duit, aan de slag met het aanvragen van bijdragen bij een aantal fondsen en overheidsinstanties. Dit was niet zonder succes.

De stichting Wildervankfonds berichtte, kortgeleden en als eerste fonds, een bijdrage van 2.500, – voor deze werkzaamheden beschikbaar te willen stellen. De stichting Snikkevaart is door dit besluit hoopvol gestemd dat het resterende bedrag van ruim 20.000, – ook beschikbaar komt. Want de Dieverdoatsie is het niet alleen waard om behouden te blijven, maar ook om bij te dragen aan toeristische activiteiten in de Drents- Groningse Veenkoloniën.

Samenwerken
Inmiddels hebben de besturen van de stichting Jatrie en de stichting Snikkevaart besloten om intensief te gaan samenwerken. De schippers van de Jatrie zijn bereid om beide schepen te besturen. Maar deze samenwerking valt en staat bij het kunnen uitvoeren van het groot onderhoud aan de Dieverdoatsie.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.