Direct naar de inhoud.

1600 noordelingen een baan dankzij subsidie Europa

  • door:
  • op:

GRONINGEN – De afgelopen twee jaar hebben 6500 mensen in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe kunnen profiteren van een subsidie van het Europees Sociaal Fonds van in totaal € 5,1 miljoen. Hiervan zijn 1600 mensen aan het werk gekomen en 150 mensen zijn gestart met vrijwilligerswerk of werkervaring. Ruim 4500 werkzoekenden zijn een traject gestart om dichter bij de arbeidsmarkt te komen. Zij zijn bijvoorbeeld een training of scholing gaan volgen. Het geld is onder andere besteed aan jongeren, langdurig werkzoekenden en vijftig-plussers.

Eerst laten zien, dan pas geld
De € 5,1 miljoen is geld dat Europa ter beschikking stelt aan de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe. In deze regio werken 24 gemeenten, UWV en SW-bedrijven samen onder de vlag van Werk in Zicht. Om het geld te ontvangen werd door Europa veel bewijsmateriaal vereist. Werk in Zicht moest bijvoorbeeld zeer gedetailleerd per werkzoekende inzichtelijk maken welke ondersteuning er is geboden richting werk. “Een enorme administratieve klus, die ons vooral gelukt is door de intensieve samenwerking in de regio”, aldus projectleider Jan Breider. “De eisen van Europa zijn erg hoog om het geld te ontvangen, maar wij hebben ons hierdoor niet laten weerhouden. Het geld was ook hard nodig, door de grote bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd op het Sociale Domein. Met dit geld vanuit Europa hebben we die pijn iets kunnen verlichten, waardoor we als samenwerkende gemeenten toch van betekenis kunnen blijven voor jongeren en mensen die al lang werk zoeken.”

Opnieuw 7,7 miljoen toegekend
Voor de komende twee jaar is er opnieuw een subsidieaanvraag toegekend voor €7,7 miljoen. Dit geld zal ook weer volop ingezet worden om mensen die langdurig aan de zijlijn staan de ondersteunen richting werk. Roeland van der Schaaf, bestuursvoorzitter van Werk in Zicht: “Ondanks dat de economie aantrekt, blijft het voor een grote groep mensen niet vanzelfsprekend om werk te vinden. Het aanbod van het werk komt vaak niet overeen met de kwalificaties van werkzoekenden. Het ontwikkelen van bijvoorbeeld maatwerkscholing is daarom de grote uitdaging waar we nu samen met werkgevers en opleiders voor staan. Het geld uit Europa kan ons hier zeker bij helpen. De samenwerking binnen onze arbeidsmarktregio is hiervoor enorm waardevol. Hierdoor zijn we in staat om optimaal gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden die Europa ons biedt en dit tot mooie resultaten leidt.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal