Direct naar de inhoud.

Gemeentebelangen en VVD zetten kiezers buitenspel

Gemeentehuis Borger-Odoorn – (F: RTV1)

EXLOO  – Verkenner Jan Bos, komt tot de conclusie dat de ‘meest kansrijke coalitie’ in Borger-Odoorn door Gemeentebelangen, VVD en D66 gevormd wordt. Daarmee kiezen de twee grootste partijen voor de kleinste partij D66 als derde partner.

Grote verbazing en felle kritiek van alle overige fracties. Dat was op 4 april 2018 de oogst voor verkenner Bos. Bos stelde slechts één ‘meest kansrijke’ coalitie voor, met daarin de partij met de kleinst mogelijke minderheid, notabene D66, die met de hakken over de sloot op 21 maart haar enige zetel behield. De onderbouwing van Bos, “ze kozen in de verkennende gesprekken alle drie voor elkaar”, liet volgens de fracties van GroenLinks, CDA, CU en PvdA te wensen over: “Wat is de inhoudelijke en politieke grond voor deze coalitie?”

De zichtbaar in verlegenheid gebrachte Bos en Niek Wind van Gemeentebelangen konden ook geen antwoord geven op de prangende vraag “Waarom D66?” Bos verwees de fracties terug naar de raad voor antwoorden, zijn werk zat erop.

GB en VVD zetten met hun keus voor deze coalitie de kiezers volledig buiten spel. Alleen het aantal zetels in dit huis telt, niet het percentage stemmen en niet het aantal stemmers, aldus fractievoorzitter Wind van GB, om er in één adem eraan toe te voegen dat de nieuwe coalitie scherp op ‘bestuurlijke vernieuwing en burgerparticipatie’ gaat inzetten. Bestuurlijke vernieuwing, hoe wil de GB dat met de VVD voor elkaar krijgen, een partij die zich hier van ouds her altijd tegen verzette en ook van burgerparticipatie nimmer iets wilde weten. En met D66 dat nu op de knieën voor de VVD volstrekt krachteloos is.

Henk Zwiep (PvdA Borger-Odoorn) is verontwaardigd: “D66 levert een wethouder die maar net 281 kiezers op zijn hand heeft, GB een wethouder met nog minder aanhang (248-minder dan 50% van de kiesdrempel) en de VVD presteert het om een wethouder te leveren die 0 stemmen in Borger-Odoorn haalde en slechts 274 in Emmen (rond de 20% van de kiesdrempel). Ter vergelijking: nummer 2 op de lijst PvdA, Marjoleine Schoevers, haalde 282 stemmen!”

(ingezonden)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.



-advertenties-