Direct naar de inhoud.

Voetbalopera in stadion de Langeleegte

  • door:
  • op:
Vlnr Jaap Alkema (producer), Mario Post (voorzitter) en wethouder Henk Jan Schmaal

VEENDAM – Stadion de Langeleegte vormt tijdens de zomer van 2019 het decor van een volksopera, die wordt gewijd aan de failliete profvoetbalclub SportClub Veendam. Deze voetbalopera, de eerste ter wereld in een voetbalstadion, telt twee warming-ups (try-outs) en vijf wedstrijddagen (voorstellingen). De première van deze culturele productie vindt plaats op 28 juni 2019.

De opkomst en ondergang van SC Veendam, 1954-2013, speelt een rol in het collectieve geheugen van de Veenkoloniën. De club en het stadion zorgden voor onderlinge lotsverbodenheid en stonden symbool voor de trots en onverzettelijkheid van de streek en haar bevolking.

De voetbalopera zal de dierbare herinneringen daaraan oproepen, maar tegelijkertijd verfrissen met een optimistische en hoopgevende blik op de toekomst. Er gaat in de zomer van 2019 een frisse wind waaien door de roemruchte Langeleegte. Niet voor niets heet deze opera dan ook ‘Veendammer Wind’.

Voetbal en inborst

Het mythische imago van SC Veendam en de Langeleegte inspireerde een groep mensen het verhaal over passie en strijd, heldendaden, succes, tegenslag en verdriet te verbeelden in een meerdaags locatietheater-spektakel. De verhaallijn concentreert zich op voetbal en de sociaal-culturele inborst van de Gronings-Drentse Veenkoloniën.

De voetbalopera wordt uitgevoerd door een cast van professionals en vrijwilligers en staat onder muzikale begeleiding van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest o.l.v. Lubertus Leutscher, een groot zangkoor en een popcombo. Bezoekers kunnen er op rekenen dat het aloude clublied ‘Aan de Langeleegte’ in aangepast arrangement onderdeel uitmaakt van het repertoire.

Kick-off en kaartverkoop

De organisatie van het evenement valt onder de paraplu van Stichting Productiefonds Amateurkunst Menterwolde, Pekela, Veendam. Realisatie van dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Groningen, de gemeenten Veendam, Pekela en Midden-Groningen en een groot aantal landelijke en regionale cultuurfondsen, alsmede donaties vanuit het bedrijfsleven.

De kick-off van deze volks(voetbal)opera vindt plaats op donderdag 20 september 2018. Vanaf deze dag start de kaartverkoop en wordt onder meer bekend welke acteurs/vocalisten de hoofdrollen zullen vertolken. Per voorstelling is in stadion de Langeleegte straks plaats voor maximaal 2.000 bezoekers.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal