Direct naar de inhoud.

Ubbo Emmius maakt zich op voor Shell Eco-Marathon

  • door:
  • op:
Team Ubbo Emmius

STADSKANAAL – Team Ubbo Emmius uit Stadskanaal is geselecteerd voor de 33ste editie van Shell Eco-marathon Europa. Zij zullen van 5 tot en met 8 juli samen met 173 teams uit 24 landen in Londen de uitdaging aangaan om met hun zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen zo efficiënt mogelijk te rijden. Nederland is dit jaar met elf teams vertegenwoordigd.

Innovatie, technologie en duurzaamheid staan centraal bij Shell Eco-marathon, één van de meest uitdagende en grootste studenten- en scholieren wedstrijden ter wereld. Deelnemende teams bouwen zelf een voertuig met als doel een zo groot mogelijke afstand te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Vorig jaar was de winnende afstand 2.503 km, wat ongeveer vergelijkbaar is met een autorit van Amsterdam naar Faro, het zuidelijkste puntje van Portugal.

Niet de race zelf, maar de route ernaartoe maakt Ubbo Emmius bijzonder
Team Ubbo Emmius van het Ubbo Emmius uit Stadskanaal doet dit jaar met een elektrisch voertuig mee aan Shell Eco-marathon. Ten opzichte van vorig hebben ze de techniek van hun voertuig aanzienlijk verbeterd, waardoor ze een beter resultaat verwachten dan vorig jaar. Maar voor een podiumplaats gaan de zes scholieren niet. Ze hebben de afgelopen maanden veel tegenslagen gehad, waardoor het spannend was of ze de keuring doorstonden die de deur opent naar London. Nu dat is gelukt, is het een persoonlijke overwinning voor team Ubbo Emmius, zodra hun tijd – welke dan ook – op het scorebord in Londen wordt getoond.

Ontwikkeling op veel verschillende vlakken
Daarnaast is het team de afgelopen maanden niet alleen op technisch vlak uitgedaagd, maar hebben ze zichzelf ook op veel andere gebieden ontwikkeld. Joyce Tunnissen, teamcaptain, legt uit: “Door mee te doen aan het Shell Eco-marathon-traject, ontwikkel je jezelf op heel veel vlakken, zoals op sociale vaardigheden, Engelse taal, improvisatievermogen, out-of-the-box denken en word je betrokken bij maatschappelijke problemen. Op technisch vlak onderscheiden we ons niet ten opzichte van de deelnemende universiteiten, maar wel op de manier hoe we er zijn gekomen. Na veel tegenslagen, hebben we het met zes Atheneum-scholieren en een budget van slechts 1500 euro toch voor elkaar gebokst. Als je echt iets wilt, dan kan het ook.”

Teamcaptain Joyce was vorig jaar ook onderdeel van team Ubbo Emmius en het liefst doet ze ieder jaar mee. “Wat ik heel bijzonder vind, is dat ik een veel beter beeld heb gekregen van ‘de grotemensenwereld’. Shell Eco-marathon laat zien dat de opties op technisch aspect eindeloos zijn en er banen zijn, waarvan ik vooraf het bestaan nog niet van wist.”

Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland: “De innovatieve denkkracht van deze talentvolle jonge technici hebben we hard nodig op weg naar een succesvolle energietransitie. Ik wens de Nederlandse teams veel succes in Londen en houd hun resultaten met veel belangstelling in de gaten.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal