Direct naar de inhoud.

Betekenisvol leren in een contextrijke omgeving

  • door:
  • op:
Foto: Facebook Ubbo Emmius Sportparklaan

STADSKANAAL – Dat gaan de leerlingen van het profiel ‘Zorg en Welzijn’ aan de locatie Sportparklaan nog meer doen in samenwerking met Cosis. In het kader van het werkveld oriëntatie hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan Cosis en van daaruit kunnen eventueel allerlei maatwerk trajecten ontstaan.

Zorg en welzijn

Cosis helpt mensen met een verstandelijke en psychische beperking grip te krijgen op het leven. Hun kernactiviteiten bestaan uit ondersteuning thuis, een passende woonvorm vinden, dagbesteding en gezinsondersteuning.

Doel van deze oriëntatie, behalve kennismaken met verschillende doelgroepen, is ook laten zien welke werkzaamheden er allemaal in de omgeving van Stadskanaal zijn op het gebied van Zorg en Welzijn en welke (vervolg) opleidingen daarbij horen. Cosis wil laten zien hoe (leuk/uitdagend) het kan zijn om te werken met deze doelgroepen en voor deze organisatie. Zij hopen dan ook dat studenten, nu of in hun vervolgstudie, misschien wel bij Cosis stage willen gaan lopen, in de hoop dat zij in de toekomst voor deze organisatie willen werken. Ze verwachten een heleboel werk namelijk. Ook zullen gedurende het jaar allerlei activiteiten door de leerlingen aan Cosis aangeboden worden waarmee de studenten ook iets kunnen doen voor de maatschappij en tegelijkertijd aan hun ‘skills’ kunnen werken wat zowel voor zowel de leerlingen als de opleiding een grote wens is om nog meer te gaan doen. Voor leerlingen die het echt leuk vinden biedt Cosis 11 stageplaatsen aan waar deze leerlingen terecht kunnen.

Voorkennis

Instellingen in de zorg en/of welzijn sector geven daarnaast aan dat ze behoefte hebben aan stagiaires vanuit het VMBO die vakinhoudelijk al meer bekwaam zijn dan dat nu vaak het geval is. Voorwaarde is dat deze leerlingen enige voorkennis hebben. De ZW leerlingen van de Sportparklaan hebben dat. Wij hopen daarentegen in de toekomst in samenwerking met het MBO voor de leerlingen die al weten dat ze de zorg en/of welzijn sector in willen dat die dat desgewenst ‘versneld’ kunnen doen of eventueel een ‘op maat’ traject kunnen volgen. Voorbeelden zijn o.a. het ‘gilde leren’ en de opleiding in 4 jaar doen i.p.v. 6 jaar (VMBO/MBO).

Verder kunnen leerlingen die nog niet weten wat ze precies willen gaan doen in de toekomst bij Zorg en Welzijn in ieder geval de kansen significant vergoten om een baan te krijgen door een ZW opleiding te volgen. Tevens kunnen ze nog steeds zeer breed oriënteren op allerlei andere sectoren doordat wij allerlei keuze modules aanbieden. Je volgt dan het Profiel ZW en daarnaast kies je bijvoorbeeld ‘Ondernemen’ van EO als keuzevak als je misschien toch later een zaak wilt beginnen. Ook handig als je bijvoorbeeld een eigen kapsalon wilt beginnen.

Behoefte

Binnen dit samenwerkingsverband heeft het Ubbo Emmius als doel om aan de vraag van de maatschappij te voldoen om op te leiden beroepen waar behoefte aan is én om leerlingen die echt nog niet weten wat ze willen doen een breed onderwijs pakket aan te bieden zonder de kans op een baan te verkleinen door mismatching opleiding/werk wat momenteel de grootste oorzaak is waarom er zoveel banen zijn en toch zo veel mensen zonder werk thuis zitten.

Samen versterken wij de regio.

Vragen van ouder(s)/verzorger(s) en/of jongeren over de opleiding Zorg en Welzijn: Gerda Dob
Vragen van instellingen over samenwerking met Zorg en Welzijn: Anne de Vries

(Ingezonden Ronald Roossien)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal