Direct naar de inhoud.

Treant verschuilt zich achter eigen regiovisie

  • door:
  • op:
Foto: B. J. Brinkman – RTV1

STADSKANAAL – (video) – Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel van zorggroep Treant heeft maandagavond gesproken met de gemeenteraad van Stadskanaal. De raad wil dat de zorggroep een nieuwe visie ontwikkelt zodat de afdelingen Verloskunde en Spoed-Kindergeneeskunde open kunnen blijven.

Sluiten

Treant wil de afdelingen in Stadskanaal sluiten en daarna overbrengen naar het Scheper ziekenhuis in Emmen. Door het verdwijnen van de afdelingen lijkt een éérste stap gezet te worden naar het uitfaseren van het Refaja. Onacceptabel volgens de gemeenteraad maar ook volgens de inwoners van deze regio. Hun ongenoegen werd eerder deze avond geventileerd op het Raadhuisplein middels een demonstratie waarbij ook mede sympathisanten uit Hoogeveen (Bethesda ziekenhuis) aanwezig waren.

Carla van de Wiel en David Post van Treant Zorggroep lijken echter niet gevoelig voor de protesten uit Stadskanaal. Treant heeft een geheel eigen kijk op de regio met plannen tot nieuwbouw in een zogeheten interventiecentrum. Dat complex zou gebouwd kunnen worden langs de A28 in Drenthe en kan uiteindelijk (zonder zorgvermindering) kosten-besparend uitpakken voor de Treant zorggroep.

Dovemansoren

De raadsleden kunnen zeggen en praten wat ze willen, het lijkt tegen dovemansoren. De gezichten spraken boekdelen bij Carla van de Wiel en David Post. Hun ‘eigen’ ontwikkelde regiovisie first. Liefde voor de Veenkoloniale regio is er niet. Het gaat om geld, veel geld. Hierdoor verhardt de sfeer tijdens het gesprek dat live werd uitgezonden via RTV1 op de lokale-televisie. “Ik proef heel weinig liefde voor deze streek en voor het Refaja ziekenhuis”, laten Egbert Hofstra (PvdA) en Bert van Beek (CU) weten.

Die liefde laat Van de Wiel ook echt niet zien, ze is een Brabantse en blijft zakelijk. Carla van de Wiel: “We werken samen hard voor de gehele Treant Zorggroep, om ook de zorg op termijn in de hele regio Zuidoost-Drenthe en Zuidoost-Groningen op peil te houden.”

Medewerkers van het Refaja hebben er echter geen vertrouwen in. Veel van hun waren aanwezig tijdens het debat. Het gesprek tussen de gemeenteraad en Treant was dan ook te volgen op een groot scherm in het restaurant van het gemeentehuis.

Kort verslag met terugblik

Foto’s van het scherm TV studio tijdens de live uitzending 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal