Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad Stadskanaal houdt ‘spoeddebat’ over gaswinning Groningen

  • door:
  • op:
Bron: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Alle negen fracties van de Knoalster gemeenteraad hebben een verzoek tot een spoeddebat over de gaswinning in Groningen ingediend. Dat debat gaat er ook komen, namelijk morgenavond al. De raad wil een motie vaststellen tegen de verhoging van de gaswinning dit jaar. 

In de motie moet komen te staan dat de beslissing van het ministerie van Economische Zaken om tweemaal zoveel gas uit het Groningerveld te pompen onacceptabel is. Een zet die je niet snel zou verwachten vanuit een gemeente die niet tot het bevingsgebied hoort. Toch wil de raad deze motie vaststellen om zo de aardbevingsgemeenten een hart onder de riem te steken.

Steunbetuiging

‘Ondanks dat we geen bevingsgemeente zijn, zijn we wel een Groninger gemeente’, aldus raadslid Jur Mellies van Lokaal Betrokken. ‘Daarom willen we ook een steunbetuiging uitspreken aan de andere Groninger gemeenten.’ Mellies voegt eraan toe dat het eigenlijk geen echt debat is. ‘We zijn het met alle fracties erover eens dat deze motie er moet komen. Ik lees deze morgenavond voor en eventueel kunnen raadsleden nog een stemverklaring uitbrengen. Lang zal het dus waarschijnlijk niet duren.’

Volgens Mellies zijn ook andere niet-bevingsgemeenten van plan een dergelijke motie aan te nemen. Zo zou de gemeente Westerwolde hetzelfde willen doen.

Gronings statement

‘Het gaat ook om een stukje solidariteit naar de andere gemeenten’, aldus Egbert Hofstra van de PvdA. ‘Het is niet alleen de aardbevingsproblematiek waar het mis gaat. Kijk bijvoorbeeld naar de dreigende sluiting van de kinderchirurgie in het UMCG. We willen nu gewoon een gezamenlijk Gronings statement maken.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal