Direct naar de inhoud.

Feestelijke opening VMBO Up!

  • door:
  • op:
Wethouder Henk Jan Schmaal overhandigde namens de gemeente een cheque aan vmbo 3 als steuntje in de rug.

VEENDAM – De Winkler Prins pop-up store ‘Vmbo UP!’ opent op 22 juni om 10.00 uur zijn deuren op Winkler Prins Passage 6-8 in Veendam. De voorbereidingen voor de winkel, die van productontwikkeling tot verkoop gerund wordt door leerlingen uit vmbo 3, zijn in volle gang.

Pop-up store

Natuurlijk kun je uit boeken leren hoe je een zaak begint. Maar is het niet veel leuker en leerzamer om het gewoon te dóen? Al is het maar voor een dag? Met dat idee organiseerden docenten Martijn Visscher en Didi Redjosentono vier jaar geleden voor het eerst VMBO Up! “Het doel is de opening van een pop-up store voor één dag. Maar daar gaat natuurlijk heel wat voorbereiding aan vooraf,” aldus de docenten. “De leerlingen doen alles zelf. Het assortiment samenstellen, bedrijfskleding ontwerpen, het pand inrichten, de samenstelling van de pakketten en de verkoop. Het gaat soms met vallen en opstaan, maar dat mag. Het is immers een leerproces.”

Praktijk leren

De opzet van VMBO Up! is elk jaar een beetje anders. Dit keer hebben havo 4- en vwo 5-leerlingen een adviserende rol (een businessplan schrijven bijvoorbeeld) en nemen de vmbo-leerlingen de uitvoering op zich. “Het concept is ondertussen overgenomen door andere scholen in Nederland en we delen onze ervaringen. Zo kunnen we ook als docenten van elkaar leren. Dit jaar zijn we bijvoorbeeld duurzamer gaan werken: de cadeaupakketten zijn nu in kartonnen doosjes verpakt in plaats van in plastic.”

Samenwerking

Voor het project wordt samengewerkt met het lokale midden- en klein bedrijf en de gemeente Veendam. Op 3 juni vertelde wethouder Henk Jan Schmaal aan vmbo 3 wat hij had geleerd in zijn jaren als ondernemer. Vervolgens overhandigde hij namens de gemeente een cheque om het project een steuntje in de rug te geven.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal