Direct naar de inhoud.

Bijzondere 4 mei herdenking kamp Westerbork

  • door:
  • op:
F: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

WESTERBORK – Dit jaar geen Dodenherdenking op het voormalig terrein van kamp Westerbork. Om de belangrijke boodschappen en verhalen van kampoverlevenden en nabestaanden toch te kunnen delen, heeft Herinneringscentrum kamp Westerbork een podcast gemaakt die op 4 mei te beluisteren is. Met de podcast kan iedereen thuis in gedachten dichtbij de oorlogsslachtoffers zijn.

“We kennen een lange traditie van samenkomen en herdenken op de plek waar vroeger meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma verbleven en een verschrikkelijke dood tegemoet gingen. Het is erg verdrietig dat samen herdenken op het kampterrein dit jaar niet kan. Onze belangrijkste opdracht is om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de verhalen te blijven vertellen. We doen dat dit jaar met een podcast die o.a. bestaat uit indringende verhalen, poëzie en muziek. We hopen met deze podcast veel mensen te bereiken en te raken” aldus Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum.

Programma podcast
Fred Mouw overleefde als kind kamp Westerbork en zorgt voor de overdenking. Mevrouw Lies Caransa, ook kampoverlevende, verzorgt samen met haar zoon en kleinzoon de ‘drie generaties lezing’. Kinderdirecteur Sofie Schuring vertelt vanuit kinderperspectief waarom het zo belangrijk is om te blijven herdenken. Vienne Haagoort leest haar winnende gedicht voor. De muzikale bijdrage is dit jaar van Elisabeth Oets, kleindochter van kampgevangene Philip Mechanicus. De podcast wordt afgesloten met het Kaddisj en het luiden van de Westerborkklok. Daarna kan iedereen een eigen moment van twee minuten stilte nemen.

#ikherdenkthuis
Dit jaar is het stil bij het Nationaal Monument Westerbork. Het monument, dat precies 50 jaar geleden werd onthuld door Koningin Juliana, ligt er die avond verlaten bij. Gerdien Verschoor roept iedereen op om thuis te herdenken: “We volgende adviezen van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven. Vandaar ook dat we iedereen oproepen niet naar het kampterrein te komen en thuis te herdenken. Ons motto is dan ook: #ikherdenkthuis.”

Podcast hier te beluisteren
De podcast is op 4 mei te vinden op de volgende platforms: Spotify, Soundcloud, iTunes en Stitcher. Via verschillende social media kanalen van het Herinneringscentrum wordt naar deze platforms gelinkt zodat iedereen via een zelfgekozen platform kan luisteren. Daarnaast is de podcast te beluisteren via de site van het Herinneringscentrum: www.kampwesterbork.nl.

Uitzending RTV Drenthe
Naast het beluisteren van de podcast kan men op 4 mei ’s avonds ook afstemmen op RTV Drenthe. De regionale publieke omroep van Drenthe komt met een tv-uitzending die bestaat uit archiefmateriaal aangevuld met toespraken van de Commissaris van de Koning mevrouw Jetta Klijnsma en Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum. Deze toespraken worden eerder opgenomen i.v.m. het coronavirus.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal