Direct naar de inhoud.

Trouwen fors duurder: update

  • door:
  • op:
F: Marry&Me

REGIO – De kosten voor een gemeentelijke trouwceremonie zijn de afgelopen twee jaar toegenomen, zo ook in de provincie Groningen. Wij vroegen de gemeente Veendam en Stadskanaal om uitleg.

Eerder berichtte RTV1 dat in de gemeente Stadskanaal het tarief voor trouwen op een doordeweekse dag in twee jaar tijd met 69,1 procent is gestegen:van 236,50 euro in 2019 naar 400 euro in 2021. Zo is gebleken uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl

De gemeente Stadskanaal laat weten dat de tarieven hoger zijn geworden om ‘kostendekkend’ te zijn. ‘De gemeente Stadskanaal zit natuurlijk in zwaar weer’, zo laat een woordvoerder weten. ‘Daarom kunnen wij het ons niet veroorloven om bij deze gelegenheden verlies te maken.’

Op zondag in Veendam het duurste

Het duurste in de provincie Groningen is trouwen op zondag in Veendam, namelijk 877 euro. Dat is trouwens ‘peanuts’ vergeleken met de duurste zondagceremonie van Nederland: Voor een Delftse ceremonie op zondag betaal je 2.107,50 euro. Op zondag trouwen is overigens in lang niet alle gemeentes mogelijk.

De gemeente Veendam laat weten dat de kosten voor het trouwen op vrijdagmiddag, zaterdag, zondag en feestdagen in de raadzaal van het gemeentehuis gebaseerd zijn op de kosten die gemaakt worden. Er worden meer kosten gemaakt op de dagen dat het gemeentehuis gesloten is. Trouwen in de raadzaal op maandag t/m vrijdagochtend kost 385,90 euro.

Voor het trouwen op locatie maakt de gemeente minder kosten, daarom is dat ook een stuk goedkoper. Voor het trouwen op een vast benoemde locatie brengt de gemeente 296,90 euro in rekening. Voor het trouwen op een andere locatie naar wens 461 euro.

Verzetten of annuleren

Uit het onderzoek van ThePerfectWedding kwam ook naar voren dat het bij veel gemeentes onduidelijk is wat de kosten zijn wanneer je een huwelijk wilt verplaatsen of annuleren. Op de gemeentewebsite van Veendam valt hierover te lezen: ‘Trouwdatum wijzigen of annuleren? Maak dan een afspraak met de gemeente.’ Op de website van de gemeente Stadskanaal is over het verzetten of annuleren van een huwelijk geen informatie te vinden.

De gemeente Veendam laat weten dat bij noodzakelijk verzetten, bijvoorbeeld vanwege coronamaatregelen, geen extra kosten in rekening worden gebracht. ‘In overleg met het aanstaande huwelijkspaar komen we tot een passende oplossing’, aldus de woordvoerder. In Stadskanaal hangen de annuleringskosten af van het moment waarop je annuleert.

Gratis

Gratis beide gemeenten is gratis trouwen op maandagochtend ook nog altijd mogelijk.

 

 

 

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal