Direct naar de inhoud.

D’Exels Festival is er klaar voor: ‘Dit is het begin van de toekomst’

  • door:
  • op:
Jan Bakker en Wil Luchjenbroers van de organisatie voor de tent in aanbouw. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Een festival organiseren in coronatijd en dan ook nog eens 28 dagen lang. Hoe doe je dat? In Exloo zijn ze klaar voor D’Exels Festival wat komende zondag begint. “We willen mensen weer wat perspectief bieden,” zo zegt Jan Bakker van de organisatie.

In februari van dit jaar komt Bakker met het idee. Al snel zoekt hij contact met Wil Luchjenbroers van de Dorpsraad. Binnen de kortste keren staat er een organisatie met tien mensen. “Iedereen was iedere vergadering aanwezig en soms kwamen er zelfs meer mensen. Dan werd er gezegd, ‘ik heb die ook nog even meegenomen want die had ook nog een idee’.”

Klassiek op zondag

Het resultaat is een festival dat komende zondag begint met een herdenking van 75 jaar bevrijding. Daarvoor speelt het New Phoenix Ensemble bij het vliegtuigmonument. Verder is er een fiets en wandelroute uitgezet langs verschillende monumenten. De andere zondagen staan in het teken van klassiek.

“Wij zijn heel blij dat we het Drents Jeugdorkest hier hebben. Jeugd van eigen bodem die al zo goed zijn, maar ook het New Phoenix Ensemble met twee dames uit Italië. Als dorp mogen we er trots op zijn dat we die hier hebben.”

De tent op de plek waar straks het nieuwe Hallenhoes moet komen. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Hallenhoes

Volgens Luchjenbroers moet dit het begin van de toekomst zijn. “We hebben natuurlijk de herinrichting van het dorpsplein. Daar beginnen ze volgend jaar aan de bouw van het Hallenhoes. Dit festival is het begin van alles wat daar zou kunnen gebeuren.”

Op het festival zijn er naast de klassieke zondagen verschillende activiteiten voor de kinderen zoals een pannenkoekenwedstrijd. Ook is er elke woensdag een versmarkt. “Normaal gesproken hebben wij ook markt op woensdag, maar dat zijn hoogstens 5 kramen. Nu zijn het er meer dan twintig. Dat willen we in de toekomst graag één keer in de maand gaan organiseren.”

Coronamaatregelen en perspectief

De mensen in Exloo kijken uit naar het festival zo zegt Bakker. “We hebben anderhalf jaar vooral thuis gezeten. Nu is het tijd om weer eens wat leuks met zijn allen te doen. Daarom ook het perspectief bieden.” Toch hebben ook Bakker en consorten zich te houden aan de coronamaatregelen.

Dat betekent dat er maar 250 zitplekken zijn in de tent en vol is vol. Het is de reden dat de drive in show van Radio Continu is afgelast net als het optreden van coverband Billboard. “Dit had de jeugd zelf georganiseerd, maar toen zij de corona persconferentie hadden gezien zeiden ze zelf ook meteen dan kunnen we het niet organiseren. Het is knap dat ze dat zelf ook inzien.”

De opbouw van de festivaltent. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

De woorden die het meest vallen tijdens het gesprek zijn bijzonder en trots. Bijzonder op alles wat Exloo kan neerzetten als dorp met de blik op de toekomst, met onder andere het Hallenhoes. En samen omdat het hele dorp helpt met organiseren. “Iedereen is enthousiast en klaar om zijn steentje bij te dragen. We zijn een bijzonder dorp.”

Lees ook:
Groen licht voor D’Exels festival
D’Exels festival moet door verscherpte coronamaatregelen twee evenementen aflasten-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal