Direct naar de inhoud.

Knoalster raadslid Anton Reinders doet met eigen partij ‘Herman’ mee aan verkiezingen

  • door:
  • op:
Anton Reinders met op de achtergrond het logo van zijn nieuwe partij | Foto: Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL – Raadslid van de gemeente Stadskanaal, Anton Reinders (Fractie Reinders) gaat met een eigen partij genaamd ‘Herman’ meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Dat heeft het raadslid vrijdagavond bekend gemaakt in het RTV1 programma 1 op Vrijdag. De nieuwe partij wil zich volgens Reinders met name gaan focussen op jongeren en ondernemers.

Afsplitsing van de SP

Reinders splitste zich in februari af van de SP. Hij nam zijn zetel mee en ging als ‘Fractie Reinders’ alleen door in de raad. Dat zorgde vooral bij zijn voormalige partij voor flink wat ophef. De SP was ‘not amused’, met name door het feit dat Reinders nog maar een halfjaar in de raad zat en dat slechts 81 mensen op zijn persoon hadden gestemd. Ze vonden het dan ook ‘niet netjes’ dat hij zijn zetel meenam.

‘Het knaagde aan mij, of ik nog wel met de SP door wou’, zegt Anton Reinders er nu zelf over. ‘Met name na de zomer zijn er, bij zowel de landelijke als lokale fractie, een aantal dingen gebeurd waardoor ik besloot te vertrekken.’

Overleden broer

Nu gaat het Knoalster raadslid dus door met een eigen partij, ‘Herman’. De naam van de partij is een eerbetoon aan zijn overleden broer. ‘Met hem had ik altijd veel politieke discussies. Hij was ook een persoon die vastliep in het systeem.’ Reinders wil mede hierdoor meer menselijkheid in het huidige systeem brengen. ‘Want dat is er nu te weinig.’

Jeugdraad en denktank

Het verkiezingsprogramma van ‘Herman’ is bijna af. De partij wil onder andere een jeugdraad in het leven roepen. Reinders: ‘Wij vinden dat de jeugd veel te weinig bij de huidige beslissingen betrokken wordt.’ Daarnaast willen ze ook een denktank voor ondernemers, die vervolgens samen zal gaan werken met de jeugdraad.

‘Het gehele verkiezingsprogramma, net als de kieslijst, wordt later gepubliceerd.’

Minimaal twee zetels

De nieuwe partij staat ondertussen ingeschreven bij de kiesraad. Wel moeten ze nog twintig ondersteuningsverklaringen ondertekend zien te krijgen om officieel aan de verkiezingen mee te doen.

Volgens lijsttrekker Reinders moet dat wel goed komen. Hij kijkt dan ook met veel vertrouwen naar de komende verkiezingen. ‘We gaan voor minimaal twee zetels.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal