Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oost-Groningen moet knokken voor beter sociaal regeringsbeleid

STADSKANAAL – Gemeenten in Oost-Groningen dreigen met miljoenen tekorten opgezadeld te worden door de sociale paragraaf in het nieuwe kabinetsbeleid. CDA-fractievoorzitter in de gemeente Stadskanaal Roelof Plieger roept partijen en gemeentebesturen in Oost-Groningen daarom op om alle mogelijke lijnen naar Den Haag te gebruiken om het kabinet ertoe te bewegen meer rekening te houden met economische omstandigheden per regio. Plieger voorziet ernstige financiële moeilijkheden in gemeenten in van oudsher toch al economisch niet zo sterke regio’s. Naast Oost-Groningen gaat het om onder meer Twente en Zuid-Limburg. ,,Dit kabinet zet de botte bijl in de sociale Pliegersamenhang van de maatschappij’’, zegt hij.

Onevenredig
Gemeenten die het economisch al het zwaarst hebben, worden onder meer hard getroffen door de nieuwe Participatiewet, de opvolger van de Wet werken naar vermogen. Die gemeenten gaan er per inwoner vijftig tot een kleine negentig euro op achteruit, zo berekende Deloitte onlangs. De grote steden daarentegen gaan er volgens het rapport slechts tien tot twintig euro per inwoner op achteruit. ,,Wij worden onevenredig hard geraakt’’, concludeert Plieger.

Desastreus
Ook sociale werkvoorzieningsschappen krijgen het lastig. Gemeenten krijgen minder geld voor de huidige WSW waardoor hun tekorten in de miljoenen kunnen lopen. Daarnaast komt er aanzienlijk minder ruimte voor nieuwkomers bij WSW-bedrijven.
Plieger: ,,De gevolgen zullen desastreus zijn. Gemeenten krijgen het financieel zeer zwaar en voor een aanzienlijke groep mensen in onze regio is straks onvoldoende passende werkgelegenheid beschikbaar.”

Maatwerk
‘De belangrijkste conclusie is dat gemeenten aan de rand van het land, het verst weg van de Randstad, het meest worden geraakt door een stapeling van maatregelen die met de nieuwe wet samenhangen’’, schreef bestuurdersvakblad Binnenlands Bestuur onlangs. Het Kanaalster CDA wil daarom dat Den Haag kiest voor een aanpak die de zwakkere regio’s minder hard treft: ,,Met dit voorgenomen beleid houdt het kabinet geen enkele rekening met regiospecifieke eigenschappen. Wij hebben er in het verleden met elkaar heel hard voor geknokt om dit wel voor elkaar te krijgen. Deze afbreuk moeten we koste wat het kost voorkomen.’’

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Oost-Groningen moet knokken voor beter sociaal regeringsbeleid

  1. Wel opvallend dat de partij dit roept die jarenlang niets anders heeft gedaan dan de de sociale zekerheid afbreken. De christelijke normen waarden zijn bij hun ver te zoeken schijnheiligheid ten top.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.