Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwe test voorspelt bijwerkingen chemokuur

Apotheker Maurice van Staveren in het Scheper Ziekenhuis.

Apotheker Maurice van Staveren in het Scheper Ziekenhuis.

STADSKANAAL/EMMEN – Dr. Maurice van Staveren, ziekenhuisapotheker bij Treant Zorggroep, heeft een nieuwe test ontwikkeld voor patiënten die in aanmerking komen voor een chemobehandeling. Deze test geeft vooraf duidelijkheid over de kans op ernstige bijwerkingen. ‘Met deze informatie kunnen we kankerpatiënten veel onnodig leed besparen’, verzekert de ziekenhuisapotheker en onderzoeker.

Per jaar komen 12.000 tot 13.000 patiënten in aanmerking voor chemotherapie met het middel 5-flurouracil. Circa tien tot dertig procent van deze groep ontwikkelt zeer ernstige bijwerkingen, zoals hevige diarree. Patiënten kunnen er zelfs aan overlijden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze bijwerkingen deels worden veroorzaakt door een verminderde werking van een lichaamseigen eiwit (DPD). Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij de afbraak van 5-fluorouracil. Door de verminderde eiwitactiviteit is het lichaam niet in staat om 5-fluorouracil snel genoeg af te breken.

Uniek
Om vast te stellen of er sprake is van een verminderde eiwitactiviteit, heeft Van Staveren een unieke test ontwikkeld. Eerst krijgt de patiënt een drankje met uracil, een lichaamseigen stof dat ook door het eiwit DPD wordt afgebroken. Precies één en twee uur later wordt bij de patiënt bloed afgenomen om de hoeveelheid uracil in het lichaam te bepalen. Is er sprake van een lage DPD-activiteit, dan wordt een lagere dosis chemotherapie geadviseerd. Zo blijft de patiënt zeer ernstige bijwerkingen bespaard.

Betrouwbaar
De test die door Van Staveren is ontwikkeld, blijkt betrouwbaarder dan de bestaande onderzoeken. ‘De uraciltest is zeer gevoelig en dat leidt tot goede testresultaten’, aldus de ziekenhuisapotheker. De uraciltest is bovendien geschikt voor alle tumortypen en alle -stadia, dus ook als kanker is uitgezaaid. Daarnaast is deze test veilig, goed uitvoerbaar en goedkoop.

De ziekenhuisapotheker van Treant Zorggroep, die woensdag op dit onderzoek promoveerde, is verheugd dat hij voor een veiligere behandeling heeft kunnen zorgen. ‘Dit onderzoek past in het streven van Treant Zorggroep naar hoogwaardige kwaliteit van zorg en optimale patiëntveiligheid. Ik ben blij dat ik daar mijn steentje aan heb kunnen bijdragen.’

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Nieuwe test voorspelt bijwerkingen chemokuur

  1. Helder en hoopgevend artikel!
    In welke ziekenhuizen wordt deze test ook toegepast? Zeer geïnteresseerd in ziekenhuizen in Noord Brabant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.