Direct naar de inhoud.

Stadskanaal wil reorganisatie Wedeka

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Stadskanaal (F: BJ Brinkman / RTV1)

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal wil dat er snel een definitief reorganisatieplan voor Wedeka op tafel ligt, met een bijbehorend kostenplaatje. Dat schrijft het DvhN vandaag in haar krant.

De kosten van zo’n reorganisatie worden geraamd op maximaal 1,5 miljoen euro. “Maar het exacte bedrag kennen we niet en willen we graag weten’’, zegt wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) van Stadskanaal. Hamster: “Ook al omdat 40 procent van het bedrag door ons betaald moet gaan worden”.

Participatiewet

Stadskanaal neemt als grootste deelnemende gemeente van werkvoorzieningschap Wedeka, de andere gemeenten zijn Veendam, Vlagtwedde, Menterwolde en Borger-Odoorn, de meeste kosten voor haar rekening. Bij de reorganisatie draait het om het terugbrengen van het aantal ambtelijke krachten dat bij Wedeka werkt. Nu zijn dat er negentig. Zij ondersteunen mensen met een beperking, de zogenoemde SW’ers. Het aantal SW’ers bedroeg lang tweeduizend. Maar mede als gevolg van de landelijke Participatiewet, die het moeilijker maakt bij een werkvoorzieningschap aan de slag te gaan, is dat aantal gedaald tot 1700.

Dat betekent volgens Stadskanaal dat een afslanking van het ‘ambtelijke deel’ mogelijk nodig is. ,,Daarbij willen we dat Wedeka een soort werk-leerbedrijf wordt en daarmee geschikt voor andere doelgroepen’’, zegt Hamster. ,,Dat alles vraagt om een reorganisatie. Daar hebben we eerder al binnen het Wedeka-bestuur over gesproken. Toen was de schatting dat de frictiekosten van zo’n reorganisatie, denk aan het begeleiden van een betrokken werknemer naar een andere baan, maximaal 1,5 miljoen bedragen.’’

Tekort

In een schrijven aan het bestuur en directeur Grietje Kalfsbeek van Wedeka dringen burgemeester en wethouders van Stadskanaal er nu op aan in de loop van dit jaar met het reorganisatieplan te komen. “Zodat we de exacte kosten kunnen wegzetten in de begroting van Wedeka voor 2018. Die begroting heeft al een tekort van ruim 4,3 miljoen euro. Daar moeten we ook 40 procent van betalen. De reorganisatiekosten komen daar nog bij. We willen dus graag duidelijkheid.”

Hamster: “Het tekort van 4,3 miljoen euro wordt vooral veroorzaakt door lagere rijkssubsidies voor SW’ers. Dat is wrang, want op zich draait het werkvoorzieningschap prima. In de brief roepen we daarom ook de andere gemeenten op nog eens te protesteren in Den Haag”.  Directeur Grietje Kalfsbeek moet de brief nog bestuderen en heeft daarom nog geen reactie gegeven.

[Bron: DvhN]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal