Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Opleiding chirurgie bij Treant goedgekeurd

Refaja ziekenhuis (archieffoto: RTV1)

STADSKANAAL – De chirurgen van Treant Zorggroep hebben de opleidingsbevoegdheid voor arts-assistenten Heelkunde voor vijf jaar kunnen verlengen. Dit heeft de Nederlandse vereniging voor Heelkunde (NvvH) op basis van een uitgebreide visitatie deze zomer besloten. De chirurgen van Treant leiden arts-assistenten op voor de volledige zesjarige opleiding Heelkunde. De arts-assistenten werken en leren op de drie ziekenhuislocaties van Treant in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen. Dit is uniek in Nederland.

Opleider Michiel van den Berg is erg blij met de verlenging van vijf jaar: ‘Onze inspanningen om de opleiding verder te stroomlijnen, betaalt zich nu uit in deze verlenging voor vijf jaar. Het bewijs dat de NvvH vertrouwen heeft in onze aanpak. De NvvH was erg onder de indruk van de wijze waarop wij via videoconferencing tussen de drie ziekenhuislocaties contact houden met onze arts-assistenten. Goede communicatie onderling is een vereiste voor de opleidingsaccreditatie.

Arts-assistenten
Een arts-assistent heeft de zesjarige opleiding Geneeskunde afgerond en is daarmee basisarts. Na deze opleiding, kiest iemand een specialisme om zich verder in te bekwamen. De opleiding tot chirurg duurt zes jaar. In hun vijfde of zesde opleidingsjaar kunnen arts-assistenten Chirurgie zich differentiëren in een subspecialisme. Bij Treant kunnen arts-assistenten de differentiatie GE chirurgie (maagdarmchirurgie), Vaatchirurgie en Chirurgische oncologie volgen. Daarnaast verzorgt Treant ook de vooropleiding voor het specialisme urologie, orthopedie en plastische chirurgie. Momenteel leidt Treant acht arts-assistenten op tot specialist en biedt daarmee een academische opleiding in Drenthe.

De arts-assistenten krijgen het vak in de vingers door een combinatie van meewerken en opereren met de chirurgen, patiëntbesprekingen, trainingen, veel cursussen en vooral door toenemende eigen verantwoordelijkheid in de loop van de opleiding.

De aanwezigheid van arts-assistenten draagt bij aan een optimale omgeving voor de best medische patiëntenzorg. Up-to-date-kennis van de nieuwste medische richtlijnen is door de aanwezigheid van arts-assistenten en hun opleiders gegarandeerd. Dit komt de medische patiëntenzorg ten goede. Bovendien zorgen arts-assistenten onder toezicht van de chirurg voor continuïteit van zorg in het behandelproces. Dit doen zij op de spoedeisende hulp, als zaalarts op de afdelingen, op de operatiekamer en in de poliklinische behandeling van patiënten.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.