Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Groningen in de race voor schone kerosinefabriek

Schone vliegtuigbrandstof  – (F: B. J. Brinkman – RTV1)

GRONINGEN – Nederland wil een fabriek voor bio-kerosine gaan bouwen. Dat is een brandstof om schoner te kunnen vliegen. Hierbij gaat het om een miljoeneninvestering. De provincie Groningen wordt inmiddels genoemd als mogelijke locatie, maar dat is nog niet helemaal zeker want ook Rotterdam en Amsterdam worden genoemd door het bedrijf SkyNRG.

KLM

Directeur Maarten van Dijk van SkyNRG denkt eind dit jaar met een definitief besluit omtrent locatie naar buiten te treden. Ook KLM, een van de aandeelhouders van SkyNRG, bevestigt de plannen van een bio-kerosinefabriek.

Vergroenen

Groningen is uitermate interessant gezien de aanwezigheid van een goed netwerk van pijpleidingen nabij de zee maar vooral door de aanwezigheid van landbouw(grond) mogelijkheden voor verbouw van natuurlijke olie via koolzaad en mais. Ook gebruikt frituurvet of restanten uit de landbouw of voedingsmiddelenindustrie zijn een mogelijkheid voor de productie van bio-brandstof. Het inzetten van biobrandstof zoals bio-kerosine voor vliegtuigen is een goede stap om de burgerluchtvaart te vergroenen en om de huidige CO2 uitstoot te verlagen.

Enkele jaren geleden was het bedrijf Leithreas uit Stadskanaal al actief met de productie van biodiesel voor o.a. vliegtuigen en trucks. Eigenaar Peter van der Klok is toen echter wegens een faillissement gestopt met zijn onderneming.

(Bron: AD)

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.