Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Hospice kijkt terug op bijzonder 1e jaar

Archieffoto: Emoties bij de familie van de overleden naamgeefster bij opening van hospice Breiderhuis in Stadskanaal – (foto: Jan Johan ten Have)

STADSKANAAL – Op 18 december 2017 opende het Tineke Breiderhuis haar deuren. Nu ruim een jaar later blikken vrijwilligers, bestuur en de coördinatoren met gepaste trots terug op het éérste jaar.

In 2018 verbleven er 42 gasten in het hospice. “In onze meerjarenbegroting zijn wij voor dat jaar uitgegaan van 21 gasten. Maar dit overtreft onze stoutste verwachtingen en bewijst dat het Tineke Breiderhuis overduidelijk voorziet in een behoefte”: aldus voorzitter Roelof Kuik. Volgens secretaris Ruurd Brekveld komen de gasten niet alleen uit de gemeente Stadskanaal maar uit een grotere regio, met name ook uit de Drentse Monden en de gemeente Westerwolde.

Hospice plan

“Het klinkt wellicht een beetje vreemd dat we erg tevreden zijn over zoveel gasten waar we palliatieve zorg aan hebben kunnen verlenen, maar ik ben nu meer gerust over de exploitatie dan bij de start van het hospice”. Penningmeester Jaap Duit legt uit dat de stichting pas eind 2020 een rijksvergoeding uitbetaald krijgt voor het aantal gasten dat in 2018 in het hospice verbleef. En vooraf is niet bekend welk bedrag per gast ontvangen wordt. “We moeten voorfinancieren en dan gaat het om een fors bedrag van meer dan twee ton”. Hij vervolgt: ”Toen we medio 2011 aan de slag gingen met het plan voor een hospice, werd ons door deskundigen uit het werkveld gezegd om er niet aan te beginnen. Er zou specifiek in ons werkgebied zeer weinig vraag zijn naar opvang in een dergelijke voorziening. Uit jarenlang onderzoek van deze deskundigen zou telkens zijn gebleken dat het hooguit om 6-8 personen per jaar zou gaan. Maar als bestuur achten wij ons geruggesteund door een in 2013 door de Rijksuniversiteit Groningen uitgevoerd onderzoek. Mw. Drs. A. Niemeijer toonde aan dat de vraag veel groter was, namelijk tussen de 18 en 36 personen. Het werd niet geloofd. Zij krijgt dus meer dan gelijk.”

Goed opgeleide vrijwilligers

“Dat we zoveel gasten hebben kunnen ontvangen, houdt duidelijk verband met de kwaliteit van onze dienstverlening. Het Tineke Breiderhuis beschikt over een groep van ruim zestig goed opgeleide en zeer gemotiveerde vrijwilligers en zij zijn bepalend voor de zorg en met name de aandacht voor onze gasten”, aldus Jacobien van der Pijl en Wilma Bontan, de twee parttime coördinatoren.

Burgemeester

Donderdag 17 januari komt burgemeester Froukje de Jonge op werkbezoek. “We gaan uiteraard met haar in gesprek over onze voorziening en de toegevoegde waarde ervan, niet alleen voor de gemeente Stadskanaal maar voor de hele regio. Als stichting willen we ook graag betrokken worden bij de actuele discussie over het behoud van zorgvoorzieningen”, aldus de bestuursleden Klary Resch en Johan Jeuring.

Toekomst

Zijn er plannen en wensen voor de nabije toekomst? Penningmeester Jaap Duit meldt dat het afgelopen jaar met ontvangen giften door vrijwilligers een tuinhuisje is gebouwd. “Dit voorjaar gaat een lokale ondernemer een buitenserre bouwen. Onze gasten kunnen dan beschut tegen regen en wind, zelfs gelegen in bed, nog genieten van de buitenlucht. De financiering is bijna rond dankzij een bijdragen van twee fondsen en enkele particulieren. En in de loop van dit jaar hopen we dat we weer enkele giften mogen ontvangen”.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Hospice kijkt terug op bijzonder 1e jaar

  1. Ben zo trots op Tineke.Ze heeft alle tegenwerkingen getrotseerd maar nooit opgegeven.Verdrietig dat ze dit niet kon meemaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.