Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal, Oldambt en Menzis steunen inwoners met gezonde leefstijl

Foto: Previtas.nl

STADSKANAAL – Zorgverzekeraar Menzis en de gemeenten Stadskanaal en Oldambt slaan de handen ineen om inwoners te helpen met een gezonde leefstijl. Inwoners met een GarantVerzorgd-verzekering van Menzis mogen gebruikmaken van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Deelnemers krijgen twee jaar lang advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten en meer bewegen. Beide gemeenten doen mee aan een proefproject van Menzis, dat na twee jaar wordt geëvalueerd. Er is al veel animo: de groep in Stadskanaal is al vol en in Oldambt stromen de aanmeldingen binnen.

De Beweegkuur

De Gecombineerde Leefstijl Interventie in Stadskanaal en Oldambt heet de Beweegkuur. De Beweegkuur bestaat uit het aanleren van nieuwe eetgewoontes onder begeleiding van een diëtist of leefstijlcoach en de ondersteuning bij een beweegtraject door een fysiotherapeut. In Stadskanaal trainen de deelnemers in groepen om hun conditie te verbeteren en om kennis te maken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. In Oldambt sporten en bewegen de deelnemers onder professionele begeleiding bij een sportcentrum.

De intake

Heidi Wubs, leefstijlcoach bij Previtas in Stadskanaal: “Het begint met het in kaart brengen van iemand zijn gezondheid en leefstijl. Niet alleen voeding en de mate van beweging, maar ook de dagelijkse bezigheden, het sociale leven en stress zijn factoren die invloed kunnen hebben. Samen kijken we naar welke doelen de patiënt wil behalen en welke patronen we kunnen doorbreken om dit te realiseren.” Ellen Huisman, leefstijlcoach bij Elfit in Oldambt, vult aan: “We beantwoorden bijvoorbeeld vragen als: is de lunch wel voedzaam genoeg? En beweeg je voldoende op een dag? We staan niet op iemands vingers te kijken wat wel en niet mag, maar focussen ons onder andere op de bewustwording. Samen streven we naar een nieuwe gezonde leefstijl die goed vol te houden is op langere termijn.”

Doorverwijzing van huisarts

Een geselecteerde groep inwoners uit Stadskanaal en Oldambt met een verzekering van Menzis heeft een brief van de gemeente gekregen. Ze kunnen zich met deze brief melden bij hun huisarts. Als de patiënt in aanmerking komt voor de Beweegkuur, zorgt de huisarts voor een doorverwijzing.

Samenwerking

In de gemeente Stadskanaal werken Previtas, Fysiotherapie Mantinghcentrum en Stichting Welstad samen aan de Beweegkuur. In Oldambt zijn dat diëtistenpraktijk Elfit, fysiotherapiepraktijk Ton Schrantee en Sportcentrum Nico Jager. Ook alle huisartsenpraktijken uit beide gemeenten zijn aangesloten.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.