Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Binnenkort ook 5G in Stadskanaal

Foto: Ronny Wiekenkamp

STADSKANAAL – Medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf zijn de afgelopen dagen bezig geweest op het dak van woontoren Eurostate in het centrum van Stadskanaal. De werkzaamheden bestaan uit het huidige netwerk upgraden en gereedmaken en installeren van het 5G netwerk. Om 5G goed uit te kunnen rollen zijn er meer opstelplekken nodig dan voor 4G. De verwachting is dan ook dat meerdere 4G masten worden aangepast. 5G zal gebruik gaan maken van kleinere antennes met minder vermogen die dus dichter bij de gebruikers zullen komen te staan.

Wat is 5G

De term 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de opvolger van het huidige 4G. Het grootste verschil tussen de twee generaties is de snelheid: 4G heeft in Nederland een snelheid tussen 50 en 100 Mbps. 5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Dit is 100 keer zo snel als 4G.

Alles verbinden

5G gaat alles aan elkaar verbinden wat met 4G niet mogelijk is. Niet alleen thuis maar denk ook aan ziekenhuisoperaties op afstand, zelfrijdende auto’s, virtual reality, drones die pakketjes afleveren en verregaande automatisering en robotisering van industriële productieprocessen, zoals volautomatische containerterminals.

Gezondheid

De blootstellingslimieten bepalen wat de maximale sterkte van elektromagnetische velden is waaraan mensen mogen worden blootgesteld. Dat betekent dat de signalen van álle antennes, wifi-routers en mobiele telefoons bij elkaar opgeteld onder de blootstellingslimieten moeten blijven. Dit verandert niet met de komst van 5G: ook dan moet de totale blootstelling aan elektromagnetische velden, inclusief 5G, onder de blootstellingslimieten blijven. Het Agentschap Telecom controleert de sterkte van elektromagnetische velden. Je mag dus concluderen dat 5G gebruik geen gezondheidsklachten met zich meebrengt.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

4 Reacties op “Binnenkort ook 5G in Stadskanaal

  1. Natuurlijk is het goed dat de antennes/masten gemeten worden én dat het aan die kant linksom of rechtsom minder uitzendstraling geeft. Echter alle mobiele telefonie/dataverkeer werkt twee kanten op. En als de ene kant wat minder uitzend, zal de andere kant(het mobieltje of IOT-apparaat) harder moeten werken en dus méér straling gaan veroorzaken. Nu is de vraag hoe leuk is dat in je broekzak of bij je oor? Want de hoeveelheid data zal zeker toenemen. Met 2G was het vooral VoIP met wat kb’s nu praten we toch echt al over al gauw 100 mb voor het op de achtergrond binnenhalen van een update. Etc…

  2. Volgens mij kun je 4G en ook 5G sowieso wel sneller krijgen door het onderliggende glasvezelnetwerk sneller te maken. Ik ben benieuwd of Vodafone & KPN dat óók gaan doen.

  3. Rens Klumpers

    Straks vallen alle vogels uit de lucht!!

  4. Ondanks onze reactie tot drie keer toe.artikelen te hebben doorgestuurd naar de Gemeente Stadskanaal over 5G waarop nooit een definitief antwoord is gekomen, worden we nu geconfronteerd met een bericht op RTV1 dat
    binnenkort de 5G zal worden uitgerold in Stadskanaal.
    Zolang er niet voldoende onderzoek gedaan wordt naar de veiligheid over de gezondheid, waar de Gemeente verantwoordelijk voor is, zijn wij er zeer op tegen dat 5G uitgerold gaat worden i.v.m. overgevoeligheid voor straling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.