Direct naar de inhoud.

Binnenkort ook 5G in Stadskanaal

  • door:
  • op:
Foto: Ronny Wiekenkamp

STADSKANAAL – Medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf zijn de afgelopen dagen bezig geweest op het dak van woontoren Eurostate in het centrum van Stadskanaal. De werkzaamheden bestaan uit het huidige netwerk upgraden en gereedmaken en installeren van het 5G netwerk. Om 5G goed uit te kunnen rollen zijn er meer opstelplekken nodig dan voor 4G. De verwachting is dan ook dat meerdere 4G masten worden aangepast. 5G zal gebruik gaan maken van kleinere antennes met minder vermogen die dus dichter bij de gebruikers zullen komen te staan.

Wat is 5G

De term 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de opvolger van het huidige 4G. Het grootste verschil tussen de twee generaties is de snelheid: 4G heeft in Nederland een snelheid tussen 50 en 100 Mbps. 5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Dit is 100 keer zo snel als 4G.

Alles verbinden

5G gaat alles aan elkaar verbinden wat met 4G niet mogelijk is. Niet alleen thuis maar denk ook aan ziekenhuisoperaties op afstand, zelfrijdende auto’s, virtual reality, drones die pakketjes afleveren en verregaande automatisering en robotisering van industriële productieprocessen, zoals volautomatische containerterminals.

Gezondheid

De blootstellingslimieten bepalen wat de maximale sterkte van elektromagnetische velden is waaraan mensen mogen worden blootgesteld. Dat betekent dat de signalen van álle antennes, wifi-routers en mobiele telefoons bij elkaar opgeteld onder de blootstellingslimieten moeten blijven. Dit verandert niet met de komst van 5G: ook dan moet de totale blootstelling aan elektromagnetische velden, inclusief 5G, onder de blootstellingslimieten blijven. Het Agentschap Telecom controleert de sterkte van elektromagnetische velden. Je mag dus concluderen dat 5G gebruik geen gezondheidsklachten met zich meebrengt.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal