Direct naar de inhoud.

Wedeka kiest voor toekomst als leerwerkbedrijf

  • door:
  • op:

REGIO – Het dagelijks bestuur van werkvoorzieningsschap Wedeka in Stadskanaal heeft dinsdag besloten om het bedrijf voort te zetten als leerwerkbedrijf. Wedeka wordt dus niet opgesplitst en verdeeld over de deelnemende gemeenten en evenmin geleidelijk opgeheven.

wedeka
Wedeka (foto: Jeroen Willems)

Er moet bezuinigd worden. Om dat voor elkaar te krijgen ligt er nu een combinatie van maatregelen die moeten zorgen voor kostenbesparing en nieuwe inkomsten. Zo gaat het aantal mensen dat onder een leidinggevende valt omhoog. Ook zullen er locaties sluiten en worden samengevoegd. Betere prijzen en tarieven moeten de omzet verhogen. Nieuwe dienstverlening, zoals het uitvoeren van dagbesteding voor de WMO, moet voor extra inkomsten zorgen.

‘We worden niet opgeheven, dat is het allerbelangrijkste’ vertelt directeur Grietje Kalfsbeek. Ze vreesde door overname door de gemeente; ‘dan zouden alle mensen hun huidige plek verliezen.’ In dit scenario houdt iedereen een plek. Toch kan dit voor sommigen wel een andere plek of ander werk betekenen, iets wat erg moeilijk is voor de doelgroep.

Niet genoeg

‘Dit levert niet genoeg op om het tekort naar nul te krijgen’, zegt Kalfsbeek. Met een beetje mazzel bespaart Wedeka anderhalf miljoen op het tekort van 7 miljoen. Kalfsbeek hoop dan ook alsnog op actie vanuit de Tweede Kamer, ‘het probleem is immers ontstaan doordat men is gaan korten op de subsidies.’

De aandeelhouders stonden voor deze beslissing omdat Wedeka al jaren, mede als gevolg van de Participatiewet, miljoenenverliezen lijdt. Als het bedrijf zou zijn opgesplitst waren de pakweg 1500 personeelsleden naar rato verdeeld over de vijf deelnemende gemeenten: Stadskanaal, Veendam, Midden-Groningen, Westerwolde en Borger-Odoorn. Die hadden er ook voor kunnen kiezen om het bedrijf te laten ‘uitsterven’: als gevolg van de Participatiewet stroomt er geen jong bloed meer in, terwijl de werknemers geleidelijk de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Beste oplossing

Al deze drie scenario’s zijn geanalyseerd, vergeleken en tevens beoordeeld op drie criteria: de financiële resultaten per scenario, de sociale impact op de medewerkers en de toekomstbestendigheid van de plannen. Een doorstart als leerwerkbedrijf bleek per saldo de beste oplossing.

Zeggenschap

In de komende maanden moet het bestuur modellen ontwikkelen voor de zeggenschap van de deelnemende gemeenten en de financiële verhoudingen. Volgens het bestuur wordt de dienstverlening met dit besluit uitgebreid en ‘is een goede basis gelegd voor de toekomst van Wedeka’.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal