Direct naar de inhoud.

Anderhalve meter of werken met ‘coronatoegangsbewijs’, de nachthoreca staat voor een dilemma

  • door:
  • op:
REGIO – Vanaf zaterdag 26 juni mogen ook de kroegen en discotheken weer open. Toch kan het nachtleven nog niet helemaal ‘los’; het is of  anderhalve meter afstand houden of werken met een coronatoegangsbewijs.
‘Grof gezegd staan we met onze kloten voor het blok’ zegt Roelof Bieze, eigenaar van café ’t Mingelmous in Stadskanaal. De aankondiging van Mark Rutte dat alles weer open mag kwam voor hem onverwacht; ‘we hadden het pas in het najaar verwacht’.

Na lang twijfelen heeft Bieze dan ook besloten om zaterdag alleen het terras te openen tot middernacht. ‘Als we binnen de hut weer volgooien moeten we met toegangsbewijzen gaan werken, dat voelt niet goed.’ Horecabezoek moet volgens hem spontaan gaan, ook wil hij geen onderscheid maken tussen mensen. Ze draaien met de twee grote terrassen buiten nu zo goed dat de nachtelijke uren nog niet per se nodig zijn. Ook heeft hij eigenlijk niet genoeg personeel.

Wie zondagavond binnen voetbal wil kijken moet wel een vaccinatiebewijs of negatieve test kunnen laten zien. Bieze heeft een dubbel gevoel bij dit besluit en ook op Facebook reageert niet iedereen positief. ‘We proberen het uit, daarna gaan we verder kijken wat we doen.’

mingelmous
Roelof Bieze voor zijn café (foto: RTVNoord)

De Twee Stadskanaal

Café De Twee, eveneens in Stadkanaal, gaat nog niet open. ‘We concentreren ons eerst op een eventuele kwart-, halve finale of finale van het EK’, vertelt eigenaar Johnny Haandrikman. Al maanden verkoopt het café kaartjes voor ‘after the lockdown party’s’, maar daarmee wachten ze nog. ‘Ik ga dit weekend waarschijnlijk zelf op stap in Groningen om te kijken hoe dat gaat met die corona check app’ (een app waarmee je met een QR-code kunt aantonen dat je geen corona hebt of voldoende tegen het virus bent beschermd). Liever gaan ze open wanneer de anderhalve meter verleden tijd is.

De Gelegenheid Musselkanaal

De eigenaar van De Gelegenheid in Musselkanaal gaat niet testen. Overdag is het een eetcafé, ’s avonds een gezellige kroeg. ‘Als terras en restaurant zijn we al een tijdje open, ik vind het gek om de mensen nu opeens om een test te vragen.’ Hij ziet wel hoe het zaterdag verloopt, als het te druk wordt zal hij moeten sluiten.

Bon Bini Veendam

Leo Frans van Bon Bini Veendam was ook verrast dat ze dit weekend al open mogen. ‘Ik had eigenlijk pas verwacht dat we in het vierde kwartaal van dit jaar open zouden mogen, maar je hoort ons niet klagen hoor. We zijn heel blij dat we na 15 maanden eindelijk weer open mogen’, lacht Frans.

bon bini
Leo Frans van Bon Bini Veendam (foto: Jeroen Willems)

Zaterdagavond gaat de discotheek om 22.00 uur open. Normaal is de zaalcapaciteit 580 man, maar daar wordt maximaal zestig procent van gebruikt. ‘Ik verwacht heel veel drukte. We werken daarom ook met kaartverkoop en iedereen moet zich laten testen of kunnen laten zien dat ze helemaal zijn gevaccineerd’, zegt Frans.

Onduidelijkheid

Een groot deel van de tickets is inmiddels verkocht. ‘De bereidheid om te testen is groot merken we, maar er zijn ook veel vragen. Bijvoorbeeld mensen die corona hebben gehad. Of mensen die één keer zijn gevaccineerd. Die vragen of ze dan nog weer getest moeten worden. Daar zou best wat meer informatie over gegeven mogen worden. Ik verwijs iedereen door naar de website van de rijksoverheid’, zegt Frans.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal