Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Tour de Valthermond doet mee met adoptie holocaust namenmonument Amsterdam

De maquette van het namenmonument. Foto: ANP via RTV Noord

VALTHERMOND – Tour de Valthermond wil de namen van de familie Lezer uit Valthermond die op het holocaust namenmonument staan adopteren. Het monument werd op 19 september werd geopend en een paar dagen later ging ook Valterhermondse historicus Henk S. Haan een kijkje nemen waarna het idee is ontstaan.  

“Een koude rilling trok door mijn lijf. Een onverwacht moment van overpeinzing en bezinning. Bij het lezen van de vijf namen van de familie van slager Lezer kwamen herinneringen uit mijn mooie plattelandsjeugd in de Valthermond op mijn harde schijf voorbij. Het huis van slager Lezer kende ik heel goed uit de naoorlogse wederopbouwperiode,” aldus Haan.

Verhalen over het gezin en hun deportatie

Op de terugweg ontstond bij Haan het idee om als Tour de Valthermond de namen te adopteren. Ook omdat de tour nog altijd langs het oude huis van de slager komt. “Daar vertellen wij over het gezin en hun deportatie in 1942.”

De namen kunnen voor  50 euro worden geadopteerd waarbij er ook een certificaat van adoptie wordt afgegeven. Om de namen van Daniël, Hendaliena, Jozefien, Telsiena en Jozef te adopteren is er 250 euro nodig. Met dit geld wordt door de stichting van het monument educatieve projecten op scholen gefinancierd. Als mensen ook willen doneren kan er contact opgenomen worden met Henk S. Haan.

 

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.