Direct naar de inhoud.

Waar komen de problemen in Ter Apel vandaan? ‘Er is te weinig daadkracht’

  • door:
  • op:
De poort van het COA in Ter Apel | Foto: RTV Noord

Het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel loopt de laatste weken over. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde luidt de noodklok, maar tot nog toe lijkt er weinig reactie vanuit de landelijke politiek te komen. Waar zijn de problemen nou eigenlijk ontstaan? 

Na stagnatie door de coronacrisis neemt het aantal asielaanvragen in Nederland weer toe. Het zijn met name Syriërs en Turken die aanvragen doen, maar sinds de machtsovername door de Taliban in Afghanistan, komen daar ook Afghanen bij. Daardoor liep ook afgelopen nacht de nachtopvang van het aanmeldcentrum weer over. Er is daar plek voor 275 mensen. Vannacht sliepen er 750 vluchtelingen.

Gevaar van infectieziektes

De asielzoekers sliepen in het aanmeldcentrum op veldbedden die het Rode Kruis er had geplaatst. “Zo veel mensen in een ruimte die daar niet voor bedoeld is, is niet fris,” zo vertelt Jaap Velema vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.  Hij waarschuwt voor het ontstaan van infectieziektes. “Dat zijn geen zaken die je in Nederland verwacht.”

“Zo veel mensen in een ruimte die daar niet voor bedoeld is, is niet fris.” – Jaap Velema, burgemeester Westerwolde

Het COA had gisteren zes bussen klaar staan om de vluchtelingen te spreiden over de andere locaties. “Rond 20.00 uur kwam men tot de conclusie dat het niet was gelukt en toen is alles op alles gezet om de mensen toch zo netjes mogelijk een plek te geven in de noodopvang.”

Jaarbeurs als oplossing

Zelf had de burgemeester wel een oplossing voor handen. Iets waar hij ook eerder al voor pleitte. “Iedereen die wel eens is vastgelopen in het OV, weet dat er binnen een paar uur bedden geregeld kunnen worden in de Jaarbeurshallen.” Velema stelt dat de minister ‘een crisismaatregel had moeten regelen’. “Dan waren we naar Utrecht gegaan en hadden we de mensen in ieder geval ruimer en hygiënischer kunnen opvangen.”

“Ik kan alleen maar concluderen dat er te weinig daadkracht is geweest” – Jaap Velema, burgemeester Westerwolde

Maandag was de conclusie van het veiligheidsberaad dat er tussen de 800 en 1500 slaapplekken op korte termijn bij moeten komen. Hierbij waren alle voorzitters van 25 veiligheidsregio’s aanwezig inclusief de minister.  Waarom de plekken nog niet gerealiseerd zijn, weet Velema niet. “Ik kan alleen maar concluderen dat er te weinig daadkracht is geweest.”

Politiek begint zich te roeren

Inmiddels mengen verschillende Tweede Kamerleden zich in de discussie rond Ter Apel. ‘Schandalig hoeveel druk er op één gemeente ligt. (…) Dit kan zo niet langer. Nu directe hulp, en daarna werk maken van standaard flexibele opvang bij pieken’, twittert CDA-Kamerlid Anne Kuik.

Haar PvdA-collega Attje Kuiken laat op Twitter ook van zich horen. ‘Al wekenlang weten we dat deze situatie zich weer gaat voordoen en kabinet lijkt nog nauwelijks actie ondernomen te hebben’, zegt zij. ‘Onmenselijk en onveilig. Dit is een landelijk probleem en kunnen we niet afschuiven op Noord-Nederland. Nu handelen!’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal