Direct naar de inhoud.

Van oud brandterrein naar nieuwe milieustraat: ‘We hebben de mouwen opgestroopt’

  • door:
  • op:
Ondernemer Rutger van Lier (R) en collega Bas Kok (L) | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Voor ondernemer Rutger van Lier uit de achterhoek was 2021 een bijzonder jaar. Hij startte namelijk, met een aantal mede-ondernemers, een nieuw recyclingsbedrijf in Stadskanaal. Dat verliep niet zonder slag of stoot.

Zijn nieuwe bedrijf ligt namelijk op het voormalige terrein van recyclingbedrijf Talen. Daar woedde in 2017 een flinke brand die ook drie jaar later nog zijn sporen heeft achtergelaten. Hoe is dat, om een bedrijf te beginnen op een terrein met zo’n geschiedenis?

Curator

Van Lier werd een tijd geleden getipt over de locatie in Stadskanaal. ‘Het terrein lag bij een curator’, zo vertelt hij. ‘Die kon er niemand voor vinden. Toen heb ik met mijn compagnons Cathariunus Sandstra en Ronald Sijpkes overlegd en zijn we eens gaan kijken of het misschien iets voor ons was.’

Bult aan afval

Bij aankomst was er wel meteen wat verbazing. Er lag namelijk nog een enorme bult aan afval van de vorige eigenaar. ‘Dat soort taferelen kom je bij een bezichtiging eigenlijk nooit tegen. Sommige mensen schrikken daarvan, echter wij niet. Wij zagen het als een uitdaging.’

Een claim van 6 ton

Wel lag er op het terrein nog een claim van maar liefst 600.000 euro. Die claim kwam nog door de brand die in november 2018 op het terrein woedde. Door het faillissement van de toenmalig eigenaar kwam de sanering van het brandterrein op rekening van de provincie. De 600.000 euro kostende procedure bleef daarna als claim op het terrein liggen.

‘Die claim wilden we er natuurlijk af hebben, anders was het natuurlijk veel te duur’, legt van Lier uit. ‘We gingen in gesprek met de provincie. En omdat wij aan bepaalde spelregels konden voldoen, werd de claim verwijderd.’

Twee weekenden

Een van die spelregels was dat het terrein binnen een halfjaar moest worden opgeruimd. Dat halfjaar was echter niet de stijl van de nieuwe eigenaren. ‘Wij houden van aanpakken. We hebben de mouwen opgestroopt, zijn vrachtwagens en kranen gaan regelen en in twee weekenden was alles schoon.’

Links: hoe ze het terrein aantroffen, Rechts: hetzelfde terrein twee weekenden later | Eigen foto’s

Verbinding

De afvalondernemers waren nog vrij onbekend in de regio en gingen daarom langs bij collega-ondernemers om verbinding te leggen.

Rutger van Lier is naast recycling-ondernemer ook een van de voormannen van Farmers Defence Force (FDF). ‘Ik vond het daarom belangrijk om tijdens ons rondje langs de ondernemers ook de boeren niet te vergeten. Zeker omdat ze juist hier zo belangrijk zijn voor deze regio.’

Ook werd er een samenwerking aangegaan met het Knoalster bedrijf Sijpkes Transport. Die vlak na de bezichtiging al werd uitgenodigd om langs te komen en mee te doen.

2022

‘Je ziet dat mensen het fijn vinden dat er weer iets gebeurt op dit terrein’, aldus collega Bas de Kok. ‘Iedereen kent het terrein ook en weet wat hier allemaal is gebeurd’, vult van Lier aan. ‘Het is absoluut een plek met geschiedenis, maar hoe dan ook gaan wij er in 2022 opnieuw wat moois van maken.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal