Direct naar de inhoud.

Zingen met een lach en een traan in het Liedjescafé van Veendam

  • door:
  • op:
Het Liedjescafé in Veendam (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

VEENDAM – ‘Laat me alleen, ‘Brandend zand’, en ‘Droomland’. Het is een greep uit de liedjes die worden gezongen in het Liedjescafé in de bibliotheek van Veendam. Toonvast of niet, iedereen is welkom om het Nederlandstalige repertoire mee te zingen.

Zo’n dertig dames en heren hebben zich verzameld in de bibliotheek om onder de bezielende leiding van Pieta Loots samen te zingen. Erg toonvast is het allemaal niet, maar gezellig des te meer.

Loots mag je met rust een ‘bekende Veendammer’ noemen. Beter bekend als ‘koninging van de ouderenzorg’ werd ze al vier stemrondes op rij met overweldigende voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekozen.

Dikke smok

Het is een middag met een lach en een traan, muziek is immers emotie. Loots vertelt hoe haar vader tijdens bruiloften, met een borreltje op, altijd ‘Droomland’ van André Hazes zong. ‘Mijn vader en moeder zijn er allebei al niet meer, ze zijn weggegaan met droomland.’

Het nummer maakt bij een aantal dames emotie los, Loots troost ze met ‘een dikke smok’. ‘Daar staan we sterk in met elkaar’, zegt Loots, ‘het is ook echt een mooi sociaal gebeuren.’

Ook mevrouw Veld-Veenhoven (74) is geraakt door de muziek. Haar zoon heeft een hersenbloeding gehad, zodoende maakt ze een moeilijke tijd door. Juist dat er ruimte is voor emotie vindt ze fijn. En dat terwijl ze het Liedjescafé eerst niet zo zag zitten. ‘Ik had er eerst mijn twijfels bij, maar ik vind het zo gezellig. Mijn man zegt ook, je komt zo blij thuis.’

Ook mevrouw Alders (68) geniet van het gezellige samenzijn. ‘Ik kan zelf niet goed zingen, ik zal wel vals zingen. Maar ik heb vriendinnen bij me, dan heb je even wat te doen. Het is gewoon leuk.’

Dubieuze teksten

De zangmiddagen doen je nog eens goed naar de liedteksten kijken. Loots: ‘Dan blijkt dat ik sommige liedjes al jaren verkeerd zing.’ En van sommige teksten krijg je toch wel rode oortjes. Zoals ‘Het werd zomer’ van Rob de Nijs: ‘Ik was 16 en jij was 28, en van de liefde wist ik nog niet veel, maar ik begreep wat jij me wilde zeggen, ik was geen kind meer, en t’werd zomer …’

Gezelligheid en samenzijn

Het gaat volgens Loots echt om de gezelligheid en het samenzijn, je hoeft zeker niet goed te kunnen zingen om mee te mogen doen. Loots: ‘Het gaat mij net zo, als een couplet te hoog is hou ik me mooi een poosje stil.’

Het Liedjescafé is iedere tweede dinsdag van de maand in de bibliotheek van Veendam om 14:00.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal