Direct naar de inhoud.

Kunstnijverheid uit de crisistijd 1 – Willem Stuurman

  • door:
  • op:

Logo_Keramisch-Museum-Goedewaagen_kleinZaterdag 22 juni 2013, 14.30 uur – rondleiding door museum en fabrieksateliers, Euro 5 p.p.

Zondag 23 juni, 14.30 uur – powerpoint-lezing over kunstnijverheid in de crisistijd 1, de ontwerper en keramist Willem Stuurman, Euro 5 p.p. 

In een reeks van zondagse Powerpoint-lezingen vraagt het Keramisch Museum Goedewaagen aandacht voor verrassende ontwikkelingen die zich inzetten tijdens de Wereldcrisis van 1929 tot en met 1936. Op zondagmiddag 23 juni opent de lezingenreeks met het verhaal over de ontwerper en keramist Willem Stuurman (Amsterdam 1908 – Amersfoort 1995) die van 1931 tot en met 1934 voor de Goudse fabriek P.J. van der Want Azn ‘Zenith’ meer dan 300 modellen aanleverde en daar ook geheel eigen glazuren voor liet maken.

Als eerste museum in Nederland is het museum in Nieuw Buinen tien jaar geleden in diverse, fabriek georiënteerde studiegroepen van verzamelaars en keramiekspecialisten begonnen met een wetenschappelijk onderzoek van de Nederlandse, industriële aardewerk-productie tijdens de wereldcrisis. Dit ook omdat vanaf de oorlog er een beeld was ontstaan van crisiskunst en daarmee van artistieke armoede. In een reeks exposities toonde het museum aan dat er omgekeerd als reactie op de crisis een voor de Nederlandse keramiek reeks van sterk vernieuwende experimenten werd ingezet. Zowel de vormgeving als de manier van decoreren droegen die vernieuwing uit.

De 23-jarige Amsterdammer Willem Stuurman die veertien jaar oud al toegelaten was tot de keramiekopleiding aan de Amsterdamse kunstnijverheidsschool Quellinus, zou voor de Zenith in een ongekend tempo nieuwe modellen maken. Archiefonderzoek leert dat hij dat deed voor een salaris van Hfl. 25 per week. Stuurmans ontwerpen met hun organische golvende reliëfpatronen en de aan middeleeuws Perzische koperwerk verwante snaveltuiten waren een commercieel succes. Die crisis ten spijt. Stuurman werd op grond van een arbeidsconflict op de eerste Kerstdag 1934 op staande voet ontslagen. Zijn ontwerpen bleven echter voor een deel tot na de oorlog in productie, zij het dan dat die revolutionaire modellen uit zijn tijd nadien veel bravere decors kregen. De Stuurman-lezing begint op 23 juni om 14.30 uur. De entree bedraagt Euro 5 p.p.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal