Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zuidoost Groningen bij gemeente Emmen

noord nederlandGRONINGEN – Tweehonderd jaar geleden bestond Nederland uit 1.249 gemeenten. Op 1 januari 2015 zijn er daar 393 van over. Uit een objectieve statistische analyse blijkt dat dit er nog steeds  teveel zijn. De nieuwe gemeentekaart laat zien dat Nederland het beste uit 57 regiogemeenten zou kunnen bestaan. Tenminste, als het aan ‘onderzoeksbureau Atlas voor Gemeenten’ ligt. De gemeente Groningen bestaat dan uit zo’n beetje de hele huidige provincie Groningen. In de nieuwe Gemeentekaart gaan Roden, Peize, bijna de hele gemeente Tynaarlo en het gebied ten oosten van Kollum op in de gemeente Groningen. Met Drachten ruilen we Opende voor Haulerwijk. Emmen krijgt Stadskanaal, Musselkanaal Vlagtwedde en Ter Apel.

Atlas gemeentekaartVolgens Atlas voor Gemeenten is dit de meest efficiënte herindeling van gemeenten. De onderzoekers hebben alleen statistische gegevens gebruikt over bijvoorbeeld wonen, werk, winkels en cultuur. ‘Dit is niet zomaar bedacht. Dit is gebaseerd op hoe mensen zich feitelijk gedragen,’ zegt Gerard Marlet van de Atlas voor Gemeenten.

Nu de gemeenten in onze provincie al ruim twee jaar bakkeleien over de ‘huidige’ gemeentelijke herindelingen lijkt deze gemeentekaart helemaal een schier onmogelijke zaak. Het paard lijkt hiermee achter de wagen gespannen.

[bron: Atlas voor gemeenten en RTV Drenthe / Noord]

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

3 Reacties op “Zuidoost Groningen bij gemeente Emmen

  1. Dit zijn ideeën van jaaaren terug met een Groot Groningen, Groot Emmen en Groot Assen. Daar is op een gegeven moment van afgestapt, oa Stadskanaal cq de Veenkoloniën kunnen namelijk best een eigen regio vormen is sindsdien de gedachte.
    Dat kan ook wel maar heb dan ook eens vertrouwen in eigen kunnen. Misschien iets voor #Stakka15 ?

  2. Jaren geleden heeft Groningen ook geprobeerd de “Kop van Drenthe” te veroveren. WE WILLEN NIET BIJ GRONINGEN !We zijn net een paar jaar bezig de vuilnis van Groningen-stad uit onze provincie op te ruimen, die ze daar voor het gemak maar hadden gedumpt. Er zijn plekken, die NOOIT meer schoon kunnen gemaakt worden.

  3. Dit plan is geweldig. Van mij part voeren ze dit door. In Duitsland en Frankrijk zijn de bundeslander/provincies (of hoe je het ook wel noemen) soms zo groot al Nederland. Hun ‘ortskreise’ Gemeentes zo groot al in het plan van ‘atlas van nederland’. Daar werkt het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.