Direct naar de inhoud.

De Veentuin officieel geopend

  • door:
  • op:
Foto: Peter Panneman

VEENDAM – De sociale onderneming ‘t Veenhuus van het ondernemersechtpaar Belinda en Marc Dethmers heeft er een horecatak bijgekregen. Met het doorknippen van een lint door wethouder Bert Wierenga van Veendam is hun nieuwe zaak De Veentuin aan het Veenlustplein vrijdagmiddag officieel geopend. De Veentuin is gevestigd in het voormalige pand van Limburgia. De naam Veentuin is toepasselijk, omdat vroeger op dezelfde plek de fraaie tuin van Veenlust was. Tijdens de opening was er muzikale ondersteuning van o.a. Bertus Kor, Agnes Woltjes en Herbert ‘Herbie’ Grezel.

De Veentuin heeft als lunchroom, ook wel bistro genoemd, een kleine kaart met alle lekkers wat daar bij hoort. “We hebben appelgebak en kwarktaart. En van die flikken met dunne chocolade die heel lekker zijn bij de koffie. Ook binnenkort huisgemaakte cake door de medewerkers gemaakt”.

Het was 24 juli 2020 overigens precies vijf jaar geleden dat ‘t Veenhuus (gevestigd in de oude bibliotheek) haar deuren opende voor het publiek. Dit is een in- en verkoopwinkel van Antiek, Brocante en Vintage. ‘t Veenhuus is een sociale onderneming waarbij dagbesteding wordt aangeboden. Belinda heeft 23 jaar ervaring in de zorg en wil graag een platform bieden voor mensen met een beperking. De medewerkers vormen een betrokken en betrouwbaar team waar iedereen aan zijn of haar doelen werkt.

Marc en Belinda Dethmers – Foto: Henk Drenth

Belinda had al veel eerder de wens om een mogelijkheid als deze in ‘t Veenhuis aan de medewerkers in de dagbesteding te kunnen bieden. Maar voor andere horecaondernemers kon dit lastig zijn. Veel medewerkers willen graag iets in de horeca gaan doen. Er was dan ook naar een mogelijkheid gezocht hoe het wel zou kunnen.

“Dit is het meest perfecte wat je kunt hebben. En maar 100 meter verder. We wisten ook niet dat Limburgia ermee zou stoppen. Voor onze medewerkers is het gemakkelijker. We zijn een team. En sommigen houden van de horeca en hebben er ook veel ervaring in. Het is mooi dat zij daar nu terecht kunnen. Het is wel bijzonder. We hebben nu een team van 8 medewerkers met horecaervaring. In de Veentuin kan praktijkervaring in het horeca-vak worden opgedaan. Als team kunnen onze medewerkers die dat aankunnen een cursus sociale hygiëne volgen. Die betalen wij en dan hebben ze hun papiertje waar ze ook altijd wat aan hebben. Het is een leuke uitdaging”.

De missie van de onderneming is het bereiken van sociale impact en bieden van een plek aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkzaam zijn binnen ‘t Veenhuus als SBB erkend leerbedrijf kan op veel plekken en manieren. Daar is een lang gekoesterde mogelijkheid bijgekomen.

De Veentuin is zes dagen in de week geopend van 11.00 -18.00 uur.

Bron en foto’s: Peter Panneman en Henk Drenth

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal